Hoppa till huvudinnehåll

Hollande presenterade Frankrikes syn på EU:s framtid

Francois Hollande har hållit sitt första linjetal som Frankrikes president i EU-parlamentet i Strasbourg

Enligt Hollande är EU en fantastisk idé och en unik politisk konstruktion, som väcker avund i resten av världen. Men Europa har lämnat euron alltför sårbar och ett försvar för euron måste byggas upp, sade Hollande.

Hans tal kan ses som ett svar på den brittiska premiärministern David Camerons EU-kritiska utspel förra veckan. Cameron förde fram att medlemsländerna borde få plocka det de önskar ur EU-medlemskapet. Hollande sade att det finns en risk för att EU-ländernas nationella intressen går före unionens intressen.

Det är bara några dagar tills förhandlingarna om EU:s långtidsbudget inleds. Förhandlingarna tros bli tuffa och speciellt Storbritannien väntas sätta sig på bakhasorna. Britterna kräver rejäla nedskärningar, medan de flesta andra EU-länder vill bibehålla eller utöka den föreslagna budgeten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes