Hoppa till huvudinnehåll

Ny formel för BMI föreslås

En mage med måttband som mäter midjemåttet.
En mage med måttband som mäter midjemåttet. Bild: Yle fetma,trollkarl,midjefett

BMI-formeln som används för att räkna ut om man har en hälsosam kroppsvikt får kritik från matematikerhåll.

Den traditionella formeln för BMI eller kroppsmasseindex är vikten (i kg) dividerat med längden (i meter) upphöjd i kvadrat. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är personer med ett BMI över 25 i regel överviktiga, medan ett BMI mindre än 18,5 tyder på undervikt.

I en insändare i The Economist skriver den brittiske matematikern Nick Trefethen att den här BMI-formeln ger missvisande resultat eftersom längden höjs i kvadrat, trots att vi lever i en tredimensionell värld. På grund av den felaktiga metoden tror miljontals korta människor att de är smalare och miljontals långa människor att de är fetare än de egentligen är, skriver Trefethen.

Matematikern Trefethen föreslår nu en ny formel för BMI, där vikten multipliceras med 1,3, och sedan divideras med längden upphöjt i 2,5. För personer som är 1,69 m långa ger den nya formeln samma resultat som den gamla, är man längre eller kortare så kompenserar den för problemen med den ursprungliga formeln.

Den vanliga BMI-formeln härstammar från 1840-talet, då det inte fanns elektroniska räknemaskiner och formeln måste vara så enkel som möjligt. Formeln har kritiserats också tidigare, bland annat för att den inte beaktar skillnader i muskelmassa och hur fettet är fördelat på kroppen.

Här kan du räkna ut ditt nya index hos Webbdoktorn: BMI med den nya formeln

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes