Hoppa till huvudinnehåll

Över 560 000 värmeljusskal samlades in i Västnyland

Två klasser i Katarinaskolan samlade in över 20 000 värmeljusskal.
Två klasser i Katarinaskolan samlade in över 20 000 värmeljusskal. Två klasser i Katarinaskolan samlade in över 20 000 värmeljusskal. Bild: Yle/Robin Lindberg värmeljusjakten

Västnyländska skolelever har samlat in över 560 000 värmeljusskal i en återvinningstävling som avfallshanteringsbolaget Rosk´n Roll ordnar. I tävlingen "Värmeljusjakten" har över 1000 elever från 52 grundskolklasser från Hangö, Raseborg, Lojo, Ingå, Sjundeå, Högfors och Vihtis deltagit.


Rosk´n Rolls nöjda rådgivare Linda Wendén talade i går (4.2) till elever i Katarinaskolan i Karis. Hon gladdes över att så många värmeljusskal har samlats in.
- Med den här mängden aluminium, som det blir från de här värmeljusskalen, skulle man kunna tillverka över 33 000 aluminiumdryckesburkar.

I Katarinaskolan har två klasser varit med. Klass 3b har samlat in 8914 värmeljusskal och smågruppen har samlat in 11753 värmeljusskal. Totalt i Västnyland har eleverna samlat in 560 854 värmeljusskal.

Metall kan smältas ner otaliga gånger

Wendén berättar i ett klassrum i Katarinaskolan att det alltid är bra att samla in aluminium och andra metaller.
- Metall kan man smälta ner nästan hur många gånger som helst och göra det till nya metallprodukter.

På Rosk´n Roll påminner man om att aluminium är lätt, hårt, väderbeständigt, ledande, lätt att arbeta med och formulera samt ekologiskt - och att aluminium därför används i bland annat bygg-, fordons- och förpackningsindustrin som råvara.

Rosk´n Rolls rådgivare Linda Wendén är nöjd med Värmeljusjakten.
Rosk´n Rolls rådgivare Linda Wendén är nöjd med Värmeljusjakten. Bild: Yle/Robin Lindberg värmeljusskal

Viktigt att aluminium inte sätts i blandavfallet

Aluminium är inte brännbart, men det är svårt att få bort aluminium från blandavfallet.
Rådgivare Linda Wendén förklarar.

- Aluminium kan man inte snappa upp med magnet så som andra metaller. Och när soporna kommer att gå till förbränning till ett avfallsförbränningsverk år 2014 är det viktigt att vi får aluminiumet urskiljt.

Nästa år ska blandanfall från Västnyland börja transporteras till Vanda Energis avfallsförbränningsverk.

Vinnarna presenteras i dag

I dag (5.2) kl. 10 publiceras resultaten i "Värmeljusjakten" på www.rosknroll.fi. Där kan man se hur många värmeljusskal de olika eleverna har samlat in. I år arrangeras värmeljusjakten runtom i Finland i 73 kommuner av tio avfallshanteringsbolag och Jyväskylän seutu.

Läs om segrarna här

Undrar du vart du ska föra ditt avfall? Kolla in länken här.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland