Hoppa till huvudinnehåll

Akta dig för gamla Java-program

IT-anläggning och dataledningar
IT-anläggning och dataledningar Bild: Yle datornätverk,datorer,brott på nätet

Gamla versioner av Java är en stor risk för datorn. Upp till 80 procent av alla skadeprogram kommer in i datorer som har föråldrade versioner av Java, varnar datasäkerhetsföretaget F-Secure.

Hela tiden hittas svagheter i Java-programmen som datahackarna utnyttjar.

Om man inte helt vill avlägsna Java från sin dator lönar det sig att se till att man har den nyaste versionen, att virusskyddet är i ordning och att man har säkerhetskopior på allt värdefullt man har i datorn tipsar F-Secures datasäkerhetschef.

Det blir också allt vanligre att skadeprogram kommer in i datorn från stora serviceproducenter, till exempel Google, som upplevs som trygg, varnar F-Secure.

Googles sökfunktion är inte skyldigt men skadeprogram kan komma in via Googles molntjänst eller loggtjänst.

Skadeprogrammet kan komma in i datorn då man surfar på nätet och stöter på en webbsida där det finns en anfallskod som söker fram skadeprogrammet någonstans i från. Skadeprogram kan till exempel finnas laddade i Dropbox, mega upload, rapid share eller Google Drive, säger forskningschefen Mikko Hyppönen på F-Secure.

 • Brodera tändsticksaskar till jul

  Gör egna små julklappar tillsammans med barnen.

  Att brodera på tändsticksaskar tar inte lång stund och blir en fin gåva att ge bort i jultider. Här hittar du två mönster till en liten och en stor ask.

 • Tiotals människor skadade i explosion i Tyskland

  Explosionen inträffade i ett våningshus.

  25 människor har skadats i en explosion i ett femvåningshus i Tyskland. Explosionen ägde rum i Blankenburg i Sachsen-Anhalt i östra Tyskland strax efter klockan nio lokal tid.

 • EU om valet i Storbritannien: Vi är redo för brexit

  EU-ledare hoppas på snabb brexit-omröstning.

  Europeiska ledare tolkar valresultatet som att det nu är ofrånkomligt att Storbritannien lämnar EU. Europeiska rådets ordförande hoppas på en snabb röstning i brittiska parlamentet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes