Hoppa till huvudinnehåll

Aleko Lilius - hur mycket ljög han?

Aleko Lilius
Aleko Lilius bland huvudjägare på Filippinerna på 1930-talet. Aleko Lilius Bild: SFV aleko lilius bland huvudjägare på filippinerna i början av 1930-talet

"Jag gav mig in i äventyrens land för att söka dem och var glad att finna dem. Kort sagt: äventyr har varit mitt jobb och jag har levt på det." - så här skrev Aleko Lilius (1890-1977) i sina memoarer på 1950-talet. Marit Lindqvist har gett ut en bok om Aleko Lilius, mannen som skapade sig en förmögenhet i unga år, som gärna använde sin skådespelarförmåga och som flydde över Atlanten när det började bränna under fötterna.

Att följa med Lilius svindlande vägar blir till en livsresa på många plan, både kulturhistoriskt och mänskligt sett. I unga år provade han på allt från skådespeleri, ett liv som renexportör, persisk konsul och mångmiljonär till att efter bankrutten bygga upp livet på nytt "over there". Han reste på flera kontinenter och satt av fängelsestraff. Och han levde i två skenäktenskap.

"Han vågade gå sin egen väg, han satte sitt liv på spel. Han gav aldrig upp, men sårade många på vägen, och brände broar som det kanske kommer att ta generationer att lappa", säger Marit Lindqvist. Vem var Aleko Lilius, och hur mycket ljög han, frågar sig redaktör Mi Wegelius.

K3: På jakt efter det ovanliga – ett program om äventyraren Aleko Lilius hängivna och förvirrande liv

Mer om och med Aleko Lilius i Yles Levande arkiv.

Läs också