Hoppa till huvudinnehåll

Få östnylänningar söker till polisskolan

Polis i uniform
Det finns få svenskspråkiga aspiranter till polisskolan från Östnyland. Polis i uniform Bild: Yle/Fia Doepel Ekenäs,polisen

Polisen i Borgå är orolig eftersom det inte ännu finns någon från regionen som sökt sig till polisutbildningen på svenska som börjar i höst.

Det finns arbetsplatser för svenskspråkiga poliser säger Leif Malmberg, kriminalkommissarie vid Borgåpolisen. Speciellt i tvåspråkiga kommuner är det en fördel.

Att det finns jobb för svensktalande poliser underskriver också kommissarie Kjell Nylund som ansvarar för den svenska utbildningen vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors. Det här trots nedskärningar i polisens resurser. I Finland finns just nu 150 arbetslösa poliser. Nylund säger att han bara känner till sju arbetslösa poliser som gått den svenskspråkiga utbildningen, och de blev alla utexaminerade i januari och kommer troligen snart att få jobb.

Att de färdigt utexaminerade poliserna ofta återvänder till sin hemort har kriminalkommissarie Leif Malmberg märkt, därför är han lite fundersam över att intresset att söka till svenska polisutbildningen nu varit svag bland borgå- och lovisabor.

Ville Karhunen utbildar sig till polis vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors och är just nu på fältpraktik i Borgå. Han vill gärna återvända till sin hemstad då han är färdig. Han säger att han haft nytta av att känna till staden under sin praktik. Då behöver man inte lära känna staden, utan kan koncentrera sig på att lära sig yrket.

Om man funderat på att bli polis så lönar det sig att söka nu. Polisutbildningen ändras från och med nästa år så att de studerande som börjar då blir utan en rad privilegier som gratis logi och kost. Polisstuderande får också en dagpenning.

Sista anmälningsdagen till grundexamensutbildningen är fredagen den 15.2. Mera information hittas på polamk.fi

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland