Hoppa till huvudinnehåll

Inget straff för användning av Cannabis år 2020?

Mattias Fagerholm Bild: Yle mattias fagerholm,obs debatt

Att använda cannabis och innehav av cannabis för eget bruk kommer i praktiken inte längre att vara straffbart år 2020. Det förutspås i en rapport från Polishögskolan.

I rapporten Huumeet Suomessa 2020 ennakointitutkimus tror över hälften av de tillfrågade experterna att lagens långa arm inte kommer att bry sig am cannabisanvändning så länge det handlar om eget bruk. En tredjedel av experterna ser detta rent av som en önskad utveckling. I rapporten slås fast att straffen inte har önskad effekt, utan snarare försnabbar utslagning.

Ungefär hälften av de tillfrågade experterna tror ändå att det är osannolikt att cannabis legaliseras. En tredjedel av experterna förutspådde en legalisering. Enlig rapporten är det troligt att cannabis fortsättningsvis är olagligt men i praktiken ingriper man inte.

De intervjuade experterna förutspår en betydligt mer liberal inställning till Cannabis än till andra droger. Så kallade tunga droger kommer ännu länge att vara förknippade med tunga straff.

Obs debatt pratar om cannabis på torsdag kl.19.55. Också din röst blir hörd på #yleobs och sms: OBS 16261.

 • Rättsprocessen mot hvc-läkaren McDonald slut - men kan ändå fortsätta

  Outi McDonald väntar på samtal. Men får kanske inget.

  Hvc-läkaren Outi McDonald som sades upp av Hangö stad väntar på ett samtal av Hangös stadsdirektör. Hon kommer gärna tillbaka på jobb nu då hon dels fick rätt i att uppsägningen gått fel till och dels för att stadsstyrelsen beslöt att avsluta rättsprocessen. Men hon får troligtvis inget samtal av stadsdirektör Denis Strandell den närmaste tiden.

 • Juniorlejonen och Laine putsade bordet

  Juniorlejonen stod för Årets idrottsögonblick.

  Juniorlejonen lämnade Leo-Pekka Tähti och innebandylandslagets VM-guld bakom sig då Årets idrottsögonblick röstades fram. De valdes också till Årets lag.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Som präst får du ta de jobb som erbjuds dig

  Så här fick Linus Stråhlman sitt första jobb som präst.

  Det kan vara svårt att komma ut i arbetslivet, men vi tar reda på hur du ska göra. Linus Stråhlman har jobbat som präst i ungefär två och ett halvt år. Så här fick han sitt första jobb.

 • Mumin i nyversion - utan originalrösterna

  Ny finsk version av Mumindalen sänds - utan originalrösterna

  Det blir nya röster i den nya versionen av "I mumindalen". Det var 1990 som den japanskproducerade tecknade versionen av Tove Janssons muminfigurer gjorde världssuccè. Nu i vår återvänder gänget alltså i en restaurerad version i HD format, där de klassiska rösterna spelas av nya förmågor.

 • Vad är värre - avokadon eller kossan?

  Debatterna om växt- eller animalisk kost går lätt överstyr.

  Jag hann bara berätta att jag påbörjat min månad (egentligen tre veckor) som vegan och att jag ätit avokado istället för ost på brödet så fick jag det första mejlet. Mejlet sändes i all välmening. I mejlet ombads jag granska veganismen från så många olika vinklar som möjligt.