Hoppa till huvudinnehåll

Inget straff för användning av Cannabis år 2020?

Mattias Fagerholm Bild: Yle mattias fagerholm,obs debatt

Att använda cannabis och innehav av cannabis för eget bruk kommer i praktiken inte längre att vara straffbart år 2020. Det förutspås i en rapport från Polishögskolan.

I rapporten Huumeet Suomessa 2020 ennakointitutkimus tror över hälften av de tillfrågade experterna att lagens långa arm inte kommer att bry sig am cannabisanvändning så länge det handlar om eget bruk. En tredjedel av experterna ser detta rent av som en önskad utveckling. I rapporten slås fast att straffen inte har önskad effekt, utan snarare försnabbar utslagning.

Ungefär hälften av de tillfrågade experterna tror ändå att det är osannolikt att cannabis legaliseras. En tredjedel av experterna förutspådde en legalisering. Enlig rapporten är det troligt att cannabis fortsättningsvis är olagligt men i praktiken ingriper man inte.

De intervjuade experterna förutspår en betydligt mer liberal inställning till Cannabis än till andra droger. Så kallade tunga droger kommer ännu länge att vara förknippade med tunga straff.

Obs debatt pratar om cannabis på torsdag kl.19.55. Också din röst blir hörd på #yleobs och sms: OBS 16261.

 • Utlandstävlingar – en värdefull erfarenhet för den unga idrottaren

  Förbundspennan: En rikedom att tävla utomlands.

  Det är en rikedom att få en upplevelse och få erfarenhet av att under olika tävlingsarrangemang vistas med andra länders idrottare under samma tak. Alla uppfostras ändå i sina föreningar och förbund till olika rutiner, vanor och traditioner, skriver Tarja Krum i Förbundspennan.

 • Stadsdirektör Kaleva om Sågudden: "Vi håller dörrarna öppna"

  Bollen är igen hos Lovisa stad beträffande Sågudden.

  Köpebrevet för Sågudden i Lovisa kommer inte att undertecknas inom utsatt tid av Lovisa stad och köparen Optirak. Betyder det att tåget har gått eller kommer Lovisa stad att visa sin välvilja och förlänga tiden?

 • En medborgarlön kan erbjuda frilansaren alternativ

  Arkitekten Johan kunde satsa på projekt han brinner för.

  En medborgarlön skulle underlätta arbetssituationen för många frilansare. För frilansarkitekten Johan Bäckman skulle basinkomsten betyda att han kunde koncentrera sig mer på egna projekt.

 • THL: Var tionde får inte vara med och konsumera

  Cirka åtta procent lever under fattigdomsgränsen.

  Omkring en halv miljon finländare tvingas klara sig på mindre än minimibudget, rapporterar THL. För endel är det fråga om en kort tids fattigdom - för andra ett kroniskt tillstånd.

Läs också

 • Tre tips - så blir du en bättre mobilfotograf

  Fota först, tänk sen, säger fotografen Iiris Heikka.

  Ser din instagram suddig och råddig ut? Hur lyckas vissa knäppa så fina bilder med telefonen? Lasso och fotografen Iiris Heikka ger dej tre tips för snyggare mobilbilder!

 • “Prinsessor får oförtjänt mycket skit”

  Prinsessworkshop på bokmässan var populär.

  Prinsessor är fortfarande underskattade och det som pojkar typiskt gör är normen, säger prinsessillustratören Sanna Mander. Men bland barnen på Helsingfors bokmässa fanns bara ivriga barn, oberoende av kön - alla ville bestämma hur den prinsessa Mander ritade skulle se ut.

Nyligen publicerat - Samhälle