Hoppa till huvudinnehåll

Inget straff för användning av Cannabis år 2020?

Mattias Fagerholm
Mattias Fagerholm Bild: Yle mattias fagerholm,obs debatt

Att använda cannabis och innehav av cannabis för eget bruk kommer i praktiken inte längre att vara straffbart år 2020. Det förutspås i en rapport från Polishögskolan.

I rapporten Huumeet Suomessa 2020 ennakointitutkimus tror över hälften av de tillfrågade experterna att lagens långa arm inte kommer att bry sig am cannabisanvändning så länge det handlar om eget bruk. En tredjedel av experterna ser detta rent av som en önskad utveckling. I rapporten slås fast att straffen inte har önskad effekt, utan snarare försnabbar utslagning.

Ungefär hälften av de tillfrågade experterna tror ändå att det är osannolikt att cannabis legaliseras. En tredjedel av experterna förutspådde en legalisering. Enlig rapporten är det troligt att cannabis fortsättningsvis är olagligt men i praktiken ingriper man inte.

De intervjuade experterna förutspår en betydligt mer liberal inställning till Cannabis än till andra droger. Så kallade tunga droger kommer ännu länge att vara förknippade med tunga straff.

Obs debatt pratar om cannabis på torsdag kl.19.55. Också din röst blir hörd på #yleobs och sms: OBS 16261.

 • Vitrysk polis håller i en demonstrant som i sin tur försöker förklara något.

  Lukasjenkos egna anhängare demonstrerar mot sin president

  Vitryssarna kräver bättre ekonomi snarare än större frihet.

  I Vitryssland har våren fört med sig flera stora demonstrationer mot president Aleksander Lukasjenkos regim. På lördagen ordnas den hittills största sedan protesterna mot presidentvalet i december år 2010 i huvudstaden Minsk. Mycket tyder på att regimen svarar lika brutalt på demonstrationerna nu som de gjorde då.

 • Punktskriftsdisplayen är ett viktigt hjälpmedel för synskadade

  Hanner och Skogster årets braillörer

  De premieras för sitt aktiva arbete för punktskriften

  Tor Hanner från Ekenäs och Karl-Oscar Skogster från Helsingfors har premierats för sitt aktiva arbete för punktskriften.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Montage av bild från London och Syrien

  Vad är en terrorattack?

  Varför är attacker mot civila i Syrien inte terrorism?

  Myndigheterna i Storbritannien har bekräftat att attacken i Westminster, där en person bland annat mejade ner människor på en bro, klassas som en terrorattack. Samtidigt kallas USA-koalitionens attacker som drabbar civila i Syrien inte för terrorism. Vad är egentligen en terrorattack?

 • Två svartvita foton på Musse Hasselvall.

  Musse kommer alltid vara en mobbare

  Musse Hasselvall vill bli en nykter mobbare.

  En gång mobbare, alltid mobbare - men för Musse Hasselvall, aktuell med tv-serien ”Det handlar om dig”, gäller det att bli en nykter sådan.