Hoppa till huvudinnehåll

Inget straff för användning av Cannabis år 2020?

Mattias Fagerholm Bild: Yle mattias fagerholm,obs debatt

Att använda cannabis och innehav av cannabis för eget bruk kommer i praktiken inte längre att vara straffbart år 2020. Det förutspås i en rapport från Polishögskolan.

I rapporten Huumeet Suomessa 2020 ennakointitutkimus tror över hälften av de tillfrågade experterna att lagens långa arm inte kommer att bry sig am cannabisanvändning så länge det handlar om eget bruk. En tredjedel av experterna ser detta rent av som en önskad utveckling. I rapporten slås fast att straffen inte har önskad effekt, utan snarare försnabbar utslagning.

Ungefär hälften av de tillfrågade experterna tror ändå att det är osannolikt att cannabis legaliseras. En tredjedel av experterna förutspådde en legalisering. Enlig rapporten är det troligt att cannabis fortsättningsvis är olagligt men i praktiken ingriper man inte.

De intervjuade experterna förutspår en betydligt mer liberal inställning till Cannabis än till andra droger. Så kallade tunga droger kommer ännu länge att vara förknippade med tunga straff.

Obs debatt pratar om cannabis på torsdag kl.19.55. Också din röst blir hörd på #yleobs och sms: OBS 16261.

Kommentarer

Inlagt av

Cananbis är inkörsporten till tyngre droger , det har ju framkommit i massor med undersökningar. Jag vill inte ha ett flummande Finland på vägar och arbetsplatser . BASTA !

Inlagt av

Du kan gärna visa dina studier som säger att cannabis är inkörsport till tyngre droger! De finns inte. Enligt färska stora studier är fallet inte så. Tvärtom är dett lättare för missbrukare av tyngre droger att sluta med hjälp av cannabis. Kolla fakta innan du uttalar dig! BASTA!

Inlagt av

Om det inte legaliseras allmänt så borde det åtminstone bli lättare att få utskrivet som smärtstillande och lugnande för kronisk smärta där man redan blivit tolerant mot de opiater som finns. De är för övrigt betydligt tyngre narkotika men mycket lättare att få på recept. Har det möjligen med läkemedelsbolagens lobbyverksamhet att göra?

Inlagt av

Jag hoppas att Finland i så fall visar prov på pragmatism och förnuft genom att antingen tillåta egen odling i begränsad omfattning, alternativt tillåta produktion och försäljning legalt under statens översyn (vilket dock är svårare väg att gå politiskt än att tillåta egen odling). Det finns ingen vettig anledning att låta kriminella sammanslutningar fortsätta tjäna pengar på cannabisförsäljning, om användandet är lagligt.

Inlagt av

Brylles, har du några som helst källor som är up to date, eller du förlitar dig fortfarande på studier från 70-talet? Det börjar med bröstmjölk, sen dricker du alkohol och sen hamnar du med sprutan i armen, visst hänger det ihop bra?

Om det är något som leder till tyngre droger så är det att man kommer i kontakt med kriminella gäng när man köper drogen. Din dealer har inget hemma, "men har du testat det här?". Tror du man väljer att testa vad det nu är han erbjuder för att man är så otroligt beroende, eller kan det vara av precis samma anledning till att man testade cannabis för första gången? Vad kan en person ha varit så otroligt beroende av så att han väljer att testa cannabis för första gången?

Försäljning under kontrollerade former kommer vara framtiden när det kommer till cannabis.

Av någon anledning tycker ni heller inte att man ska jämföra cannabis med alkohol, och jag undrar egentligen varför? Båda två är droger, den ena mycket farligare för både dig själv och din omkrets än den andra. Gissa vilken? Vad kostar alkohol samhället varje år pga skadegörelse? Hur många blir misshandlade varje år pga alkohol? Hur många DÖR varje år pga alkohol? Sen ställer du samma frågor gällande cannabis. Sluta köra med traditions-kortet, upptäcker man cannabisfrön i nordiska gravar som är flera hundra år gamla, så kanske det är dags att sluta med skitsnacket.

Vakna upp istället. Läs nya studier och sluta sprid propaganda som inte hör hemma i ett samhälle där vi anser att akademiska studier ska vara grund för vårt agerande.

Inlagt av

Jag tycker att cannabis borde vara lagligt. Jag har själv rökt cannabis några gånger i året i snart 20 år tid. Cannabis är för mig den perfekta avkopplingen. Jag har aldrig känt något behov av tyngre droger och anser mig vara betydligt mera beroende av alkohol än något annat berusningmedel. En legalisering av cannabis behöver inte vara så dramatiskt och problematisk som många verkar tro. Staten kan ha monopol på cannabis och sälja små mängder till ett ganska högt pris. "Cannabis-skatten" som staten får in kan gå t.ex. polisens och tullens arbete för att stoppa de tunga drogerna eller till missbrukarvård. Jag skulle dricka betydligt mindre alkohol om man kunde gå in till Alko och köpa en liten mängd cannabis.

När det gäller arbetsgivare tycker jag att företag och kommuner själva får besluta om de ska ha drogtester eller inte. Vissa jobb kräver drogfrihet och det priset får man betala om man är intresserad av en viss karriär. Själv har jag aldrig brukat cannabis före eller under arbete och väldigt sällan dagen innan jobb. Aldrig någonsin under 20 års tid har jag känt att jag inte klarat av att jobba eller inte varit kapabel att fungera i samhället. Myter och information som drar alla droger över en kam är orsaken till alla överdrivna attityder mot cannabis.

Jag har använt ordet cannabis i mitt inlägg men vill förtydliga att jag inte pratar om hasch. Jag pratar om växtens blommor. En ren naturprodukt och staten kunde odla förpacka och sälja åt vuxna människor som fyllt 20 år och tycker att ganja är den perfekta formen av avkoppling och en källa till glädje och inspiration.

Singer smoke it
And players of instruments too
Legalize it, yeah, yeah
That's the best thing you can do
Doctors smoke it
Nurses smoke it
Judges smoke it
Even the lawyers too

Legalize it - don't criticize it
Legalize it and i will advertise it

-Peter Tosh-

Inlagt av

Vad gäller inkörsport-teorin så gåller den visst så länge samma personer säljer alla droger. Separera cannabis och sälj den i butik så försvinner kopplingen och teorin är ett minne blott.

Inlagt av

Det viktigaste i cannabis debatten för sveriges del tycker jag är att man måste se till att den är lokalt odlad, dvs odlad i Sverige så att vi får skatteintäkter och att jobb skapas inom landet. Tycker det är helt knasigt som det är idag att vi importerar droger som har visat finansiera organiserad brottslighet och terrorism.

Idag förlorar Sverige alla inkomster ifrån droghandeln, vilket är ungefär 3-4 procent av Sverige BNP, men sedan skulle man spara en stor mängd resurser genom att frigöra polis, rätts och fängelse resurser som drogförbudet förbrukar.

Kanske kommer drogkonsumptionen att gå upp, vi vet faktist inte riktigt, eftersom det kommer blandade siffror ifrån länder som Holland och Portugal där man inte har sätt någon stor förförändring i drogkonsumptionen.

Men även om vi skulle få en högre konsumtion skulle vi med säkerhet ha råd med högre resurser inom missbrukarvården och ändå gå med plus.

Har hört ex missbrukare som försvarar förbudet med att när de åkte i fängelse var det ett wakeup call för dem och att det räddade deras liv. Vid en legalisering av droger borde man kunna införa ett system där familj och vänner kan ansöka om tvångsvård om ett missbruk har gått för långt, på detta viset får missbrukaren ett wakeup call, dock med klart mycket bättre förutsättningar när de är rehabiliterade, om man hamnar i fängelse så kan det bli svårt att få jobb etc.

Sist men inte minst, man ska inte sparka på dem som redan ligger, något som man idag gör med våra missbrukare, majoriteten av missbrukare har ett bagage av social problem bakom sig som har lett dem på fel bana.

Inlagt av

"hoppas de dem inte säljer de till utlänningar då."

...eller till folk som inte kan bygga meningar korrekt förrän avlagt OCH godkänt slutprov i Svenska.

"hoppas DE inte säljer DET till utlänningar då." heter det. ;=)
No weed for you my friend. ;)

Inlagt av

Det finns inget som styrker att cannabis skulle vara ofarligt, tvärt om. Det finns tvärtom kilometer långt med seriösa utredningar som visar på den skada det gör. När jag gjorde militärtjänst så var det en som hade rökt under en permission och flera dagar efter så fick han noja och faran var att vi satt i en lastbil full med skarpa granater. Han fick för sig att köra imot framförvarande och hade inte jag och min kollega fått stopp på honom så hade jag spelat fiol idag uppe bland molnen. sedan finns även de skador som brukarens kropp får och som kostar sammhället massor.
Ett argument vissa använder för att legalisera är att förbud har inte hindrat det och bättre då att låta samhället styra det. Jag vill då göra nga liknelser så fundera på om det första är ett godtagbart resonemang.
Det är förbjudet att ha sex med barn- och ändå sker det. Ska vi då istället låta staten kolla så att de inte far mer illa ut än de behöver och godkänna det i statliga barnbordeller.
2. Mord är förbjudet och ändå blir folk mördade. Ska vi låta staten bestämma och se ut vissa som märdarna legalt kan döda?
I inget av fallen och visst olika grovhet på det men ibland måste man dra en gränns. Knark är skadligt och ska därför förbjudas. Den som säger att det inte är det måste ha nyttjat för mkt.

Inlagt av

Håkan,

Jag påstår inte att Cannabis är ofarligt. Jag vet några fall då användaren har rökt varje dag i flera år och det har definitivt satt spår i deras hjärnor och själsliv. Det samma kan man säga om alkohol. Men... Den militära situation du beskriver har nog inget med rökning att göra, i vilket fall som helst. Röker man lite gräs på veckoslutet så har det inga märkbara konskvenser och alldeles säkert inte sådana du beskriver. Killen hade helt enkelt psykiska problem som inte hade med rökningen att göra. Rökningen var möjligen ett försök att lindra den psykiska smärtan han upplevde.

Dina "liknelser" är nog inte särskilt smarta. Sexuellt utnyttjande och mord är brott som har offer. Därför skall de vara förbjudna. Att jämföra gräsrökning - där enda potentiella offret är en själv - med dessa ohyggliga brott mot kropp, integritet och liv, är totalt befängt. Oerhört befängt! Det är synd att cannabisdebatten alltid skall lida av lösryckta påståenden som inte baserar sig på kunskap.

Gällande skadligheten, skriver du också under devisen "godis är skadligt och ska därför förbjudas"? Eller: Smör är skadligt och ska därför förbjudas? Kaffe är skadligt och ska därför förbjudas? Rött kött är skadligt och ska därför förbjudas?

Vad du inte tycks förstå är att det har utförts otaliga vetenskapliga studier i cannabis och resultaten visar tydligt på att alla påståenden om dess skadlighet är kraftigt överdrivna och att cannabis till och med har vissa gynnsamma effekter. Sporadiskt bruk har egentligen inga konsekvenser på en människas fysiska hälsa och uteslutande goda psykiska följder. Missbruk är något helt annat. Röker man varje dag en längre tid så sätter det spår, precis som alkohol.

Inlagt av

Indelningen i tunga och lätta droger är föråldrad. Dessutom är det hasch (kådan från växten Cannabis Sativa) som röks idag 20 gånger starkare än den var på 60-talet.Ett samhälle som släpper loss haschet skriver på sin egen undergång.

Inlagt av

jahaa evert,så du tycker att holland är nära undergång..i holland har dom haft det lagligt att köpa och röka på coffeshops i många år och det fungerar utmärkt där..när jag har varit till holland ser man inga problem med att det är laglit,ja såg int nån person som gick runt där och gjorde dumt för att han hade rökt,i holland har dom int problem med cannabis pga att det är legaliserat,och tunga drogmissbruk minskade oxå när cannabisen blev laglig och ingen ökning i cannabisbruk heller..märk väl det är skillnad mellan bruk och missbruk men folk pratar bara åm missbruk när de gäller cannabis,själv brukar jag cannabis nån gång per månad dock inte alla månader.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle