Hoppa till huvudinnehåll

Vem är det som har cannabis runt knuten?

Heidi Finnilä
Heidi Finnilä Bild: Yle Bildtjänst heidi finnilä

Enligt THL:s senaste rapport ökar användandet av cannabis bland ungdomar och unga vuxna. Upplysningskampanjer verkar inte ha haft någon nytta, tvärtom misstänker man att de bara ökar intresset för det förbjudna.

I höstas gjorde Svenska Yle många inslag om cannabisanvändandet i Grankulla och det hela ledde till mycket diskussion på webbsidorna och stor besvikelse bland beslutsfattarna i staden. Det kändes som att Svenska Yle hade stämplat Grankulla som den mest cannabistäta orten.

Den här veckan ska Obs debatt diskutera cannabis och jag tänkte ta en sväng till Grankulla och kolla in läget i gymnasiet på orten, intervjua vicerektorn eftersom den ordinarie rektorn var bortrest och kolla lite hur snacket går bland ungdomarna.

Men det blev stopp från bildningsdirektören Bjarne Mollgren, som känner att Grankulla har figurerat tillräckligt i medierna i cannabissammanhang.

Jag måste säga att jag först gick i taket när jag hörde det här. Vad är det här för ett DDR-samhälle där man vill tysta ner diskussioner och sopa problem under mattan?

Men efter mitt samtal med Bjarne Mollgren, så fick jag faktiskt förståelse för hans ståndpunkt. För vem vill att staden man representerar är känd främst för cannabis? Mollgren berättade om att när han nyligen var på konferens i Österbotten, uppfattade en del kolleger honom som mannen från cannabisorten.

Och det är ju inte rättvist. Cannabis finns överallt, inte bara i Grankulla.

Men vi måste tala om det här. På ett nyktert sätt. Utan att stämpla någon och utan att skylla ifrån. Vi bär alla ansvar.

Cannabis finns och går inte att sopa under mattan. Småningom blir cannabis lagligt i allt fler länder. Det finns de som tippar att cannabis är lagligt i Finland om ca 10 år.

Jag vet inte om det här är en bra eller dålig sak, men vi måste kunna prata om det. Obs debatt pratar om det här på torsdag kl.19.55. Också din röst blir hör på #yleobs och sms: OBS 16261

Se och diskutera cannabis i Obs-debatt!

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle