Hoppa till huvudinnehåll

Kortare köer till specialsjukvård

En sjukvårdare med ryggen mot kameran i en sjukhuskorridor.
En sjukvårdare med ryggen mot kameran i en sjukhuskorridor. Bild: Yle vård,vårdplatser,hälsovård,sjukvård,sjukskötare,Sjukskötare (YH),sjukdom (tillstånd)

Det har blivit lättare att få specialsjukvård inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS). Det här framkommer i en färsk rapport från Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Vid årsskiftet var det bara 2,4 procent av alla patienter som var tvungna att vänta över ett halvt år. I slutet av augusti var andelen 2,9 procent.

- Det har gått lite bättre nu, men samtidigt återstår ännu mycket arbete för att vi ska få våra siffror på samma nivå som övriga sjukvårdsdistrikts, säger förvaltningsöverläkare Lasse Lehtonen vid HNS.

Längre väntetid till ögonoperationer

För ett år sedan var det däremot bara 0,8 procent som var tvungna att vänta i över ett halvt år på specialsjukvård inom HNS. Men i slutet av augusti 2010 var andelen hela 11,2 procent. Det finns ändå stora variationer mellan olika vårdformer. När det gäller inre sjukdomar är det väldigt få som måste vänta länge på vård, medan andelen med ögonsjukdomar är större.

- I takt med att befolkningen åldras blir ögonsjukdomar också allt vanligare. Dessutom har det funnits brister i ögonklinikens gamla utrymmen, säger Lehtonen.

Klinikens utrymmen är gamla och trånga. Därför ska ett nytt ögonsjukhus öppna på Drumsö i höst. HNS ska hyra en fastighet på Gyldensvägen 2 av Julius Tallbergs fastigheter Ab.

Också sjukhusområdet i Mejlans och i Jorv genomgår stora förändringar under de närmaste åren. Lehtonen säger att det här innebär att patientmängden knappast kan öka under byggprojekten.

- Renoveringarna kommer att förorsaka en del problem, men det blir bättre då byggprojekten är färdiga. Det är svårt att öka patientkapaciteten under de närmaste åren, säger Lasse Lehtonen.