Hoppa till huvudinnehåll

Laestadianerna repar sig efter incestskandalerna

pedofil
pedofil Bild: Yle övergrepp

Det var ungefär för tre år sedan som nyheten om de många incestfallen inom laestadianrörelsen briserade. Hela Finland upprördes av offrens berättelser och över hur de under alla år tystats ner av förövarna och i vissa fall även av personer inom samfunden. Bollen var i rullning och fler och fler offer trädde fram. Sedan blev det tyst. Vi har tagit reda på hur leastadianrörelsen mår i dag.

Vasabon Heikki Hurtig är gammelleastadian och egenföretagare. Han minns fortfarande chocken då han och hans samfundsvänner insåg vad som hade hänt.

- Min och många andras första reaktion var att det inte kan vara sant! Jesus sätter barnet i främsta rum, och att någon kan skada barn på det sättet var totalt obegripligt, säger han.

Han pratar öppet om de känslor han och många med honom gick igenom då skandalen uppdagades.

- Det enda vi kunde göra var att försöka förhindra att det händer igen och att försöka hjälpa offren att komma fram och få hjälp.

Informationskampanj

Inom samfundet kavlade man upp ärmarna: man införde nolltolerans mot förövarna, vilket betyder att ingen som gjort ett barn illa får ha någon högre befattning inom samfundet, man upplyste sina medlemmar i den egna tidningen, på gudstjänster och genom utbildning om att de måste anmäla till polisen om de blir utsatta för sexuella övergrepp.

- Tyvärr har vi varit dåliga på att se offret. Ett offer blir hotat till tystnad, och vågar därför inte berätta. Men om vi informerar om att de måste och har all rätt att anmäla, så sänks tröskeln, säger Heikki.

Ett av problemen har varit att de som ändå haft modet att berätta, har blivit nedtystade eller hotade. Offret har blivit den skyldiga eftersom förövaren genom bikten fått förlåtelse, och då gör offret fel som tar upp saken.

- Tyvärr förekom det mycket sånt här. Men nu vet alla att det inte är offrets fel. Det som hänt är fruktansvärt, men det kom något gott ur det då vi kunnat upplysa alla om rätt och fel beträffande sexuella övergrepp, säger Heikki.

Återuppbyggnad

All negativ publicitet har givetvis skadat det leastadianska samfundet. Man bör dock komma ihåg att de allra flesta leastadianer inte gjort sig skyldiga till någonting. Det finns ingen indikator på att det skulle förekomma mera sexuella övergrepp bland just leastadianer jämfört med andra samhällsgrupper.

I dag ser Heikki med tillförsikt på leastadianernas framtid.

- Vi börjar repa oss. Vi har bearbetat händelserna och har i dag verktyg för att ta itu med de här avskyvärda brotten som begåtts mot våra barn, säger han.

Hör intervjun med Heikki Hurtig i Radiohuset to 7.2.2013, efter kl. 15:03, eller på Arenan. Redaktör: Anki Westergård.

Text: Anki Westergård