Hoppa till huvudinnehåll

Oklart var Kasbergsbarn ska gå i skola

Eleverna i aulan, botby högstadieskola
Kasbergsborna vill inte gå i Botby grundskola. Eleverna i aulan, botby högstadieskola botby grundskola

Föräldrarna i Kasberget i Helsingfors vet fortfarande inte var deras barn får börja i förskola och skola nästa höst. Idag hör Kasberget till Botby grundskolas elevupptagningsområde och det här är många föräldrar missnöjda över.

En av dem är Kasbergsbon Laura Mattsson som har två barn i skolåldern.

- Det är en ganska lång väg från Kasberget till Botby, över fyra kilometer, och dessutom är förbindelserna väldigt dåliga, säger Mattson. Degerö lågstadieskola ligger bara en kilometer härifrån och vägen dit är trygg och lugn.

Mattson berättar att hennes familj och många andra bekanta flyttat till Kasberget på grund av närheten till skolan i Degerö. Nu är det komplicerat då barnen är tvungna att ta sig enda till Botby gård.

Kasberget har aldrig hört till Degerö lågstadieskola

Det är utbildningsverket som bestämmer om elevupptagningsområdena och enligt verket har stadsdelen Kasberget aldrig hört till Degerö lågstadieskolas område.

- Jag måste utreda varför verket och föräldrarna har olika uppfattningar om upptagningområdena, säger Johan Ekman, ny ordförande vid utbildningsnämndens svenska sektion. Närskoleprincipen leder ibland till situationer där elever måste gå i en skola som inte upplevs som det bästa alternativet. I den här specifika frågan tycker jag dock att måste vi fundera på upptagningsområdena.

Utbildningsnämnden träffas idag för att diskutera ärendet.

Läs också: Kasbergsbarnen får inte gå i Degerö lågstadieskola

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen