Hoppa till huvudinnehåll

Strängare straff för Wincapitas Kailajärvi

Helsingfors hovrätt har dömt den huvudmisstänkta i Wincapitafallet Hannu Kailajärvi till fem års fängelse för grovt bedrägeri och penninginsamlingsbrott. Kailajärvis ex-flickvän dömdes till ett år och tre månader villkorligt fängelse för medhjälp.

Kailajärvi dömdes 2011 till fyra års ovillkorligt fängelse för grovt bedrägeri, men överklagade domen. Ex-flickvännen dömdes då till ett års villkorligt fängelsestraff. Båda två har bestridit brotten.

Wincapita marknadsfördes som en klubb för avancerad och profitabel valutahandel. Enligt Vanda tingsrätt var det i verkligheten ett pyramidspel där tusentals människor förlorade minst 57 miljoner euro.

Pyramidspelet går ut på att medlemmarna betalar varandras vinster och när pyramiden rasar ihop får investerarna ingenting tillbaka. I Wincapitafallet innebar spelet i praktiken att fem procent av de över 10 000 investerarna tog hand om största delen av pengarna som blev över.

De första misstankarna om att Wincapita inte hade rent mjöl i påsen kom år 2007 då experter hävdade att det inte var möjligt att en investeringsklubb kunde ge 400-procentiga vinster hela tiden. Det var det inte heller, utan pengarna som betalades ut kom direkt från de nya medlemmarnas medlemsavgifter och investeringar och det som blev över gick till den högsta ledningen för klubben.

Wincapita, som i början hette Giiclub, inledde sin verksamhet år 2003 och sysslade då med vadslagning. År 2005 bytte investeringsklubben namn till Winclub som senare blev Wincapita. Investeringarna i klubben gjordes åren 2005-2008 och investeringarna skedde mest i Österbotten och Norra Savolax.

Allt som allt uppskattar polisen att det har investerats över 100 miljoner euro i Wincapita.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes