Hoppa till huvudinnehåll

Vasa centralsjukhus skärper reglerna för deltidsarbetare

Avdelningsskötare Rose-Marie Swanljung
Ändringen är inte speciellt populär bland dem som berörs, säger avdelningsskötare Rose-Marie Swanljung. Avdelningsskötare Rose-Marie Swanljung Bild: YLE/Sonja Rundt rose-marie swanljung

På Vasa centralsjukhus jobbar en knapp fjärdedel av drygt 1 370 vårdanställda i olika deltidsarrangemang, men de innehar en heltidsbefattning.

Sjukskötare Ulrika Lundegård
Sjukskötare Ulrika Lundegård Bild: YLE/Sonja Rundt ulrika lundegård

Det här vill sjukhuset ändra på så att den som jobbar 75 procent har en 75-procentig befattning. Orsaken är att man vill ge de många visstidsanställda en tillsvidareanställning.

- Vasa centralsjukhus har varit mycket liberalt i att bevilja deltidsjobb jämfört med andra centralsjukhus i landet. Nu blir det rättning i leden och ändringen är inte speciellt populär bland dem som berörs, säger avdelningsskötare Rose-Marie Swanljung.

Swanljung har själv inget emot deltidsarrangemangen. Ofta är deltidarna mycket motiverade i sitt jobb, kanske därför att de har en bra balans mellan jobb och privatliv.

Sjukskötare Ulrika Lundegård har jobbat 80 procent i elva år. Hon har en stor familj och vill att orken ska räcka till för både jobb och familj.

- Jag har inget emot att skriva om min befattning till 80-procentig. Då min livssituation förändras kan jag säkert komma tillbaka till en heltidsbefattning, säger hon.

Läs också