Hoppa till huvudinnehåll

Att vara ung idag

sluta panta
sluta panta Bild: YLE sluta panta

När jag blev ombedd att skriva en text om vad som är aktuellt för ungdomar, tänkte jag ”nå men det är väl ganska lätt”. Ganska svårt egentligen, nu när jag tänker efter. Det är så mycket som händer i ungdomarnas värld hela tiden, och inte bara där utan i hela världen, som förändras hela tiden. Jag har fördelen att följa med denna utveckling på paradplats som ungdomsledare. Under den tid som jag varit ungdomsledare har jag lärt mig en massa nya saker, inte bara om ungdomarna, utan också om mej själv. Ofta händer det sej att man speglar sej i sin egen tonårstid och gör jämförelser med hur saker och ting var då. Inget fel med det, men man bör också komma ihåg att världen runt om kring en själv också förändrats en hel del sedan mitten av 90-talet. Trender och moden kommer och går, det enda som tycks vara populärt från år till år är evigt ”gröna” bänd som Metallica, AC/DC osv. Deras publik tycks gå i arv från generation till generation!

Det har inte precis blivit lättare att vara ungdom i dagens läge, och jag har lagt märke att det krävs en hel del av dagens ungdomar. Förväntningarna att orka med en massa grejer i skolan och sedan har ännu största delen en hel del hobbys som förstås också är mycket viktiga. Här på ungdomsgården har vi försökt uppmuntra de unga att sakta ner och komma ihåg att ta det lugnt i mellan, bara vara och chilla med kompisarna. För det är också viktigt att sköta om sej själv och sitt välmående. Centrala teman för unga idag är väl nog ändå ganska långt likadan som det alltid varit för unga. Ofta lever man i stunden och tänker inte så mycket på morgondagen, någonting kanske vi vuxna även kunde ta exempel av ibland i vår hetsiga tillvaro i arbetslivet och vardagen? Men med ungdomen kommer också det oundvikliga, nämligen processen med att växa upp, bli vuxen och börja ta ansvar för sig själv. Detta är ett stort steg för de unga, och vi vuxna, är här för att stöda denna process och hjälpa ungdomarna att hitta sin rätta bana. För en del kan det vara en längre process medan andra redan har klart för sej att de skall bli veterinär, flygkapten eller någonting annat. Jag funderade faktiskt på detta här om dagen när jag diskuterade med några niondeklassister om vad de ville göra efter grundskolan. Man är faktiskt inte så gammal när man gör sitt första stora val, nämligen yrkesutbildning eller gymnasiet. Hur mycket vet man egentligen i det skedet om vad man vill? Inte så mycket alltid. Jag tror inte att jag visste själv i alla fall, ännu mindre brydde jag mig om sådana saker då .

En av de viktigaste sakerna är väl att uppmuntra ungdomar att utbilda sej och göra någonting efter grundskolan, någonting man blivit mycket bättre på nuförtiden än på min tid. I dagens läge finns det ungdomar som har fått något av en snedvriden uppfattning om vad verkligheten är. Jag skyller detta delvis på den oändliga mängd av ”reality”-tv och annat som målar upp det glamourfyllda livet av att vara kändis eller nånting dylikt. Detta är en allvarlig problematik och jag tycker det är viktigt för oss vuxna att diskutera detta med ungdomar. Valet av utbildning är ett av de många viktiga stora val man ställs inför som ungdom på vägen till att bli vuxen. Jag tycker det trots allt är bra att lära ungdomar hur viktigt det är att tänka själv och göra sina egna val, för trots allt är det ju frågan om deras egen framtid!

Glenn Grip
Ungdomsledare
Esbo Stads Ungdomstjänster

Nyligen publicerat - X3M