Hoppa till huvudinnehåll

Barnhemmet som miste barnen

Wilhelm och Sigrid Bensow Bild: YLE/Patrik Skön paret bensow

Wilhelm och Sigrid Bensow grundade ett barnhem i Grankulla år 1917. Wilhelm Bensow var en av sin tids mest framgångsrika affärsmän, som skapade en stor förmögenhet. Den utgör grunden för Stiftelsen Bensows barnhem. Stiftelsens syfte är att driva barnhem. Men ifjol lade den ner sitt barnhem.

Orsaken till att barnhemmet stängdes är att det inte har tillräckligt med barn. Samtidigt finns fler än 17 000 barn placerade på anstalter. Radars utredning visar att Bensows barnhem inte har deltagit i offentliga upphandlingar om barnhemsplatser under 2012. Ännu år 2007 hade hemmet nio barn placerade, men läget förändrades. År 2008 hade hemmet endast 5 barn och 2011 var endast två barn kvar. Ifjol stängdes barnhemmet, som grundades år 1917.

Ingen annons i tidningen

Valter Gadolin är ordförande för Stiftelsen Bensows barnhem. Han säger att de har haft problem att få in nya barn . Radar frågade vad de kunde ha gjort annorlunda.
– Jag tror inte att en annons i tidningen skulle ha hjälpt, konstaterar Valter Gadolin.
– Men vad skulle ha hjälpt?
– Säg det.

Nu söker stiftelsen nya vägar enligt vilka den kan arbeta.
Senare i år kommer den att lämna in pappren till Patent- och registerstyrelsen som övervakar stiftelser.
Under tiden står barnhemmet tomt

Barnhem försvinner inte

Den nya barnskyddslagen prioriterar placering av barn i fosterfamiljer, framom anstalter. Men behovet för barnhem kommer inte att försvinna, tror Andrea Lindholm föreståndare för Hurtigs barnhem i Grankulla. Det har inga tomma platser för tillfället.

– Jag tror jag att det finns tillräckligt med barn för ett barnhem, det finns inte tillräckligt mycket villiga fosterföräldrar. Det är tungt arbete. Det är ett heltidsarbete. Många barn har så pass mycket med sig i bagaget så att säga, de kan vara väldigt jobbiga och för svåra för en fosterfamilj, säger Andrea Lindholm.

Stiftelsen Bensows barnhem har en stor förmögenhet. Bland annat äger den fastigheter och mark i Grankulla och Barösund. Dessutom har den en stor aktieportfölj, som innehåller bland annat 568 000 aktier i Stockmanns.

Tv 1/MOT fortsätter rapportera om Stiftelsen Bensows barnhem på måndagen 11.2 klockan 20:00.

Läs också:

Övervakningen av stiftelser haltar
Bensows stiftelse ska förklara sig
Bensow-trion har makten i fler stiftelser
Hbl gör nya avslöjanden kring Bensows stiftelse
"Hoppas barnhemmet öppnas igen"
Nils växte upp på Bensows