Hoppa till huvudinnehåll

Byråkrati stoppar flyktingmottagning

Passkontroll
Passkontroll Bild: Yle gränskontroll

Kommunerna i Jakobstadsregionen tar en paus i kvotflyktingmottagningen i år. Anledningen är de problem som uppstått när flyktingarna anländer under olika tider på året. De mottagande kommunerna har önskemål om att flyktingarna helst borde anlända under våren för att ge tid och möjlighet till en så god planering av mottagandet som möjligt.

Under fjolåret blev förseningarna i ankomst allt mellan 2 och 6 månader. Kommunerna fick ingen information från berörda myndigheter om förseningarna utan var tvungna att själva reda ut ankomsttiderna.

Tf kommundirektör Carola Löf i Larsmo
Tf kommundirektör Carola Löf i Larsmo Bild: YLE/Kjell Vikman tf
- Personal hade anställts och måste omplaceras, kurser och språkutbildningar kunde inte genomföras som planerat, läkarbesök inhiberas säger Carola Löf, tf kommundirektör i Larsmo som exempel på problem som uppstod.

Larsmo är den kommun som sköter den gemensamma mottagningen av kvotflyktingar till Jakobstadsregionen. I ett brev i höstas till inrikesministeriet betonas att mottagningen av flyktingar bygger på avtal mellan kommunerna och de statliga myndigheter som förmedlar kvotflyktingarna och de avtalen bör hållas. Kommunerna bör också hållas informerade ifall det sker förändringar som man inte kunnat förutse säger Löf.

Inrikesminister Päivi Räsänen säger i sitt svar till Larsmo och de övriga kommunerna att det är förståeligt att kommunerna har sina egna önskemål och förväntningar när det gäller flyktingmottagandet men att flyktingarna i praktiken anländer året runt.

Problemen under fjolåret har lett till att kommunerna, Larsmo, Jakobstad, Pedersöre och Nykarleby beslutit att inga kvotflyktingar tas emot under det här året. Kommunerna i Jakobstadsregionen har sedan 2010 ett principbeslut om att ta emot 50 kvotflyktingar varje år.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten