Hoppa till huvudinnehåll

Feldt-Ranta kräver att försvaret köper av Sisu

Sisus 4x4 terränglastbilar utanför fabriken i Karis.
150 lastbilar skulle trygga sysselsättningen vid Sisus fabrik i Karis Sisus 4x4 terränglastbilar utanför fabriken i Karis. Bild: Sisu komas

Socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta kräver att försvaret köper lastbilar av Sisu i Karis utan konkurrensutsättning.

Feldt-Ranta ställde i dag ett skriftligt spörsmål till försvarsminister Carl Haglund, SFP. Hon frågar om regeringen tänker beställa cirka 150 lastbilar för försvaret med hjälp av direktupphandling som stöder inhemskt arbete och sysselsättningen i Raseborgsregionen eller om regeringen vill öppet konkurrensutsätta anskaffningen?

"Helheten viktigast"

Trots att försvaret har stora sparkrav på sig anser Feldt-Ranta att det lönar sig att inte konkurrensutsätta lastbilasanskaffningen.

- Samhället borde titta på den här frågan som en helhet. Det är klart att det är bättre för Finland att stöda inhemskt näringsliv och inhemsk industri. Dessutom är Raseborgsregionen i strukturomvandling och det här är ett sätt att stöda området i praktiken, säger hon.

Feldt-Ranta uppger att beställningen skulle trygga de nuvarande jobben på Sisu i flera års tid. Upp till 80 årsverken kunde tryggas.

"Lagen kräver upphandling"

Feldt-Ranta lyfter i spörsmålet fram att försvaret också tidigare har köpt fordon från Sisu utan allmän upphandling. Det faktum att försvaret var mycket missnöjt med den senaste affären år 2009 påverkar inte dagens situation, anser hon.

Jukka Juusti, som är överdirektör på resurspolitiska avdelningen på försvarsministeriet, påpekar att lagen om upphandling ändrades år 2011. Därför är SDP:s krav omöjligt att genomföra, säger han.

- Direkt upphandling från Sisu leder bara till marknadsdomstolen, säger han. Och den rättstvisten förlorar vi.

Försvaret ska köpa 150 civila lastbilar för 30 miljoner euro och enligt försvarsministeriets analys finns det inget stöd för direkt upphandling enligt lagen. Beslutet om varifrån försvaret beställer lastbilarna ska fattas om ett halvt år.

Läs också:

Försvaret: Sisubilarna duger inte

Bråket över mellan försvaret och Sisu

Läs också