Hoppa till huvudinnehåll

Sluta tafsa på magen

Sara Jungersten
Sara Jungersten Bild: Petter Sandelin / X3M wannabe

Sara Jungerstens andra bok beskriver den mörkare sidan av att vänta barn. Här är Saras lista på de värsta sakerna med att vara gravid.

I Sara Jungerstens andra roman Lika delar liv och luft får vi följa Mira som försöker hålla upp en perfekt fasad som sakta men säkert håller på att krackelera. Allt börjar när hon blir gravid.

- Jag utgick från att försöka beskriva hur krisartat det kan vara att bli gravid, fastän det är något man verkligen vill. När man sedan möter verkligheten blir det en total kollision på något vis, säger Sara.

Saras egen graviditet var inte extra svår, men i efterhand har hon insett att hon genomgick en stor identitetskris och att själva graviditeten var för kort för att hinna hitta sitt andra jag.

- Jag tror också att just i den här tiden när man ska ha så mycket kontroll över sitt liv, och vara oberoende och självständig så är det extra svårt eftersom en graviditet är motsatsen till det. Det går mot allt vad en modern ung människa har för inställning till livet.

Listan som kunde göras längre

Vid bad Sara göra en lista på de tio värsta sakerna med att vara gravid. Det var inte alls svårt tyckte hon. Hon skulle till och med ha kunnat göra den längre.

Det värsta med att vara gravid

1) Verkligheten korrelerar extremt dåligt med omvärldens förväntningar och bemötande: det är en darrig och skakig tillvaro där man kanske mår extremt dåligt - mycket långt från det rosa gullegull som ofta basuneras ut i till exempel media, där graviditet framställs som ett saligt tillstånd.

2) Identitetskris! Från att alltid ha varit densamma, förvandlas man över en natt till någon... annan.

3) Kroppen lever helt och hållet sitt eget liv - förändringen i den är mycket snabbare än man hänger med rent mentalt. Man känner sig främmande inför sig själv. Att gå upp mycket i vikt är säkert väldigt svårt för många kvinnor.

4) Alla kroppsliga och hormonstyrda problem: insomnia, illamående, extrem trötthet, foglossning och så vidare.

5) Att folk kränker ens integritet genom att kommentera ens kropp och förehavanden.

6) Att folk tafsar på en. Magen kan kännas ytterst privat.

7) Alla (välmenande) goda råd och vad man borde och inte borde. Alla besserwissriga kommentarer från diverse "experter".

8) Enorm oro över allt som kan gå fel - en oro som inte blir mindre av att man tvångsmässigt plöjer sig igenom alla gravidforum i hela världen.

9) En ambivalens där man både längtar framåt och bakåt.

10) Oro inför att man aldrig någonsin ska bli sig själv igen - vare sig fysiskt eller psykiskt.

... och sen passerar graviditeten ändå i ett huj, och i efterskott ter den sig inte alls så farlig och plötsligt är man en av de där besserwissrarna som gullar med folks magar och tjuter "grattttiiiiiiiiiiiis!!!!" åt alla nygravida som fortfarande befinner sig i chocktillstånd. Minnet är tack och lov kort.

Ett tröstens ord: man blir nog sig själv igen, och oftast i en mycket bättre upplaga än man var innan.

Bok och blogg

Boken handlar om att hitta sig själv, att acceptera sig själv och att gå tillbaka i tiden och göra om sådant som blev fel på första försöket.

- Den handlar också om att värdera och omvärdera det mera ytliga materiella världen kontra den mer jordnära verkligheten. Att hitta en balans där – vad är mer viktigt?

Vill ni läsa mer av Sara? Hela februari bloggar hon här.

Nyligen publicerat - X3M