Hoppa till huvudinnehåll

Polisen i Frankrike kan inte peka ut skyldig tvilling

DNA
DNA Bild: AP Graphics Bank människans gener

Polisen i Marseille i Frankrike tampas med ett besvärligt problem som gäller två identiska tvillingar.

De 24-åriga männen har gripits av polisen eftersom åtminstone den ena av dem misstänks för minst sex våldtäkter och flera fall av sexuellt ofredande av kvinnor. Polisen misstänker tills vidare bägge två för brotten som begicks mellan september i fjol och januari i år.

Problemet är att polisen inte kan avgöra vem av dem som syns på övervakningskameror, och männens DNA går inte att skiljas åt. Bägges DNA stämmer överens med det som funnits på mågra av brottsplatserna.

Offren kan peka ut tvillingarna såsom gärningsmän bland andra män, men inte heller de kan säga vilkendera tvilling det är fråga om.

Bägge två förnekar att de gjort sig skyldiga till sexualbrott.

Specialanalys i laboratorium kan möjligen få fram skillnader i identiska tvillingars arvsmassa, men metoden garanterar inte resultat och analysen kostar över en miljon euro att genomföra.

DNA (deoxyribonukleinsyra) är den viktigaste beståndsdelen i kromosomerna och innehåller individernas genetiska kod. Arvsmassan skiljer sig mellan individer, med undantag för identiska tvillingar som har samma arvsmassa.

Läs också