Hoppa till huvudinnehåll

Här åker rattfylleristerna fast - se karta!

Helsingfors, Vanda och Åbo toppar listan över kommuner i Svenskfinland där de flesta rattfylleristerna haffas av polisen, visar Yle Nyheters nya utredning.

På kartan intill syns statistiken i hela landet för i fjol, år 2012, över hur många onyktra förare som polisen registrerat. De uppgår till nästan 20 000 förare (19166), visar preliminär statistik.

Klicka in dig på kartan, som också visar var rattfylleristerna åkt fast. Du kan se både omfartsvägar och vägavsnitt på kartan.

Rattfyllefall i Svenskfinland

1. Helsingfors, 1904 18. Kimitoön, 28
2. Vanda, 939 19. Pyttis, 21
3. Åbo, 738 20. Grankulla, 19
4. Esbo, 640 21. Ingå, 19
5. Borgå, 227 22. Kronoby, 16
6. Vasa, 186 23. Sjundeå, 16
7. Lojo, 172 24. Närpes, 12
8. Kyrkslätt, 170 25. Lappträsk, 12
9. Karleby, 154 26. Kristinestad, 10
10. Raseborg, 124 27. Vörå, 10
11. Jakobstad, 74 28. Nykarleby, 8
12. Pedersöre, 74 29. Mörskom, 8
13. Lovisa, 72 30. Malax, 7
14. Sibbo, 54 31. Kaskö, 3
15. Korsholm, 34 32. Korsnäs, 3
16. Hangö, 34 33. Larsmo, 2
17. Pargas, 33
Helsingfors är i överlägsen topp, 1904 onyktra förare fastnade i polisens razzior i fjol. I Vanda var siffran 939, i Åbo greps 738 fulla förare av polisen.

Vasa toppar i Österbotten och kommer på sjätte plats, Borgå i Östnyland kommer på femte plats och Lojo i Västnyland på sjunde plats.

Så här fungerar kartan!

På den responsiva kartan Yle Nyheter har tagit fram kan du navigera genom att klicka och dubbelklicka på den ort du är intresserad av. På det sättet kan du zooma in på vägavsnitt, stadsdelar och korsningar.

Du kan också flytta på själva kartan genom att trycka ner vänstermusknapp och röra på den i önskad riktning. Mindre och större perspektiv får du genom att trycka på plus- och minusknapparna uppe till vänster på kartan.

De röda områdena på kartan är "heta", där har de flesta rattonyktra blivit fast. Det finns också flera vita områden på kartan där inte en enda rattfull förare gripits av polisen. Att det inte skulle förekomma rattonykterhet på de vita områdena är ju något kartan inte kan ge något svar på.

Jämförelsetalet gör det intressant

I vår andra karta, här nedanför, kan du se hur många rattfyllerister polisen har gripit i förhållande till antalet kommuninvånare. Den lilla kommunen Gustavs har enligt det här sättet att räkna flest fall, 13,5 rattfyllerister per tusen invånare. Det förklaras av att trafiken är stor på grund av många sommargäster. Samma fenomen syns kring skidorterna i Lappland.

Räknar man antalet rattfyllerifall per kommuninvånare går också Vanda förbi Helsingfors och Karleby före Vasa.


Statistiken visar hur många berusade bilister polisen har ertappat i kommunen, i förhållande till antal kommuninvånare. Däremot kan man inte dra slutsatser om hur många rattfyllerister det bor i kommunen.

Läs också: Nolltolerans ett minne blott
Flest rattfyllerister på stora leder
Flera blev fast för rattfylla utanför polisstationen

Se på rattfylleriet genom tiderna på Trafikskyddets sidor:

 • Ibrahimovic gör comeback på bänken

  Svensken ingår i truppen mot Newcastle.

  Zlatan Ibrahimovic är uttagen till truppen i Manchester Uniteds hemmamatch mot Newcastle i dag. Men enligt tränaren José Mourinho är det mest troligt att anfallsstjärnan tillbringar matchen på bänken.

 • Harry Lahti älskar speedway

  Köpte sin första speedwayhoj som 50-åring.

  Att gasa runt med en 85 kilo tung motorcykel utan bromsar - vore det något? För Harry Lahti i Korsholm är det här en njutning av högsta rang.

 • Mari är polisens nyaste förstärkning – och bara sju veckor gammal

  Valpen ska skolas till narkotika- och spårhund.

  Polisinrättningen i Sydvästra Finland har fått en hundvalp som en donation av en privatperson. Valpen ska skolas till narkotika- och spårhund. Inrikesminister Paula Risikko tog i Åbo emot den en sju veckor gamla labradorvalpen.

 • Energiexpert: Trump och Brexit–politiken kan förstöra jordens klimat

  Handelshinder ökar energiproduktionens utsläpp.

  En nationalistisk protektionism är det största hotet mot klimatet. Endast en klok balans mellan statsstyrning och fria marknader kan stoppa uppvärmningen. Två tredjedelar av alla kända fossila bränsleresurser måste lämnas outnyttjade, konstaterar energiexpert.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes