Hoppa till huvudinnehåll

Katolska kyrkan överraskades

Svart rök från Vatikanen betyder att ingen ny påve har valts. Bild: EPA/GIUSEPPE GIGLIA påveval

Den katolska kyrkan i Finland är överraskad av att påven Benedictus XVI avgår. Något sådant har inte hänt sedan 1400-talet. Förväntningarna är att påven sköter sitt ämbete tills han dör.

- Det blir också något helt nytt med en påve emeritus, konstaterar Marko Tervaportti, chef för Katolska kyrkans informationsbyrå i Finland.

Det har blåst kring Benedictus XVI bland annat för att han har sagt att man sprider aids genom att använda kondom. Han har anklagats för att mörka att katolska kyrkan har utnyttjat barn sexuellt, och att det har funnits skandaler i Vatikanstaten. Tervaportti tänker sig att Joseph Ratzinger har stannat kvar för att rida ut stormarna, men att han nu anser att han kan lämna ämbetet.

- Han har tagit alla de här frågorna och mediadrevet på allvar. De är inte ens alla hans fel, men det har varit en stor börda för honom och hela kyrkan.

Tervaportti säger också att den katolska kyrkan i Finland inte kan tänka sig sådana förändringar inom katolicismen som att prästerna får gifta sig.
Enligt Tervaportti behöver den nya påven inte komma från Italien. Han kan likaväl komma varifrån som helst i världen - från Latinamerika, Afrika eller Asien.

Se SVT: Inlåsta tills de valt ny påve