Hoppa till huvudinnehåll

Sekundär barnlöshet

Kan man få hjälp med sekundär barnlöshet?

Sexualterapeut Anna Kolster svarar:

Sekundär barnlöshet talar man om när man redan har barn, men när man sedan försöker få flera så lyckas man inte bli gravid. Här gäller nog samma regler som för primär barnlöshet, det vill säga när man aktivt försökt bli gravid i över ett år utan att det lyckats så kan man söka hjälp. Orsakerna till sekundär barnlöshet är också de samma som vid sekundär barnlöshet. Det kan exempelvis handla om att spermierna är av dålig kvalité, att de är slöa eller att det finns för få av dem, eller så kan det handla om att kvinnan har ägglossningsproblem, problem med äggledarna eller endometrios. Eller så är det en kombination av något hos båda. I cirka 20 % av alla barnlöshetsfall hittar man aldrig någon direkt orsak till varför det inte lyckas.Så om man har försökt i ett år utan att lyckas så lönar det sig definitivt att söka hjälp och utreda ifall något inte fungerar som det ska.

Läs också