Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo först ut med svensk kurs för äldre

En bok ingår i kursmaterialet, Bild: Yle/Berislav Jurisic välfärdskurs

Sibbo är pilotkommun i att ordna välfärdskurser för äldre. Den första svenskspråkiga kursen någonsin i vårt land ordnas i Sibbo.

Välfärdskursen för äldre har som mål att öka de äldres livskvalitet och välmående. Deltagarna träffas 6 gånger och varje träff har olika teman. Det handlar till exempel om kost, motion, sociala kontakter och säkerhet i hemmet.

Det är social- och hälsovårdsministeriet som är initiativtagare till kursen. Ministeriet står därför för största delen av utgifterna. Kursen ingår i ministeriets fleråriga utvecklingsprogram som strävar till att minska på skillnaderna i invånarnas hälsa och välfärd. Staten satsar förutom på äldre också på invandrare och småbarnsfamiljer.

Hemvårdarna i Sibbo leder själva den kurs som nu hålls i servicehuset Elsie i Nickby. Kursen har 19 deltagare. En del är kunder vid hemvården, andra är med i det virtuella tv-projektet inom äldreomsorgen (VIRTU-TV) och den sista gruppen kom med via annonser i lokala tidningar.

Kursdeltagarna säger att de har lärt sig att granska sitt liv mera kritiskt och att rätta till ohälsosamma vanor. Många har också fått upp ögonen för hur viktigt det är med sociala kontakter för att må bra. De äldre har också börjat äta mera mångsidigt, till exempel äta lunch ute ibland för att få ett mångsidigare salladsbord.

Sibbo har redan planer på att fortsätta med välfärdskurser på svenska och finska, men i fortsättningen är det kommunen som själv betalar alla utgifter.

Hör mer om projektet i God morgon Östnyland på fredag morgon, och se mer i söndagens Närbild i Yle Fem.

Bild: Yle/Berislav Jurisic hermanson

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland