Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar och personal kritiska till kortare eftistider i Vasa

Barn utanför Solf eftis.
Arkivbild. Barn utanför Solf eftis. Bild: Yle/Sonja Rundt eftis

I Vasa faller förslaget om förkortade tider för skolbarnens morgon- och eftermiddagsverksamhet från och med i höst inte i god jord. Varken föräldrar eller eftisansvariga tror att föräldrar med åtta timmars arbetsdag kan hinna hämta sitt barn från eftis till klockan 16.

Emilia Still.
Emilia Still. Bild: YLE/ Sonja Rundt emilia still

- Att köra till eftis i Gerby skola från centrum tar mycket längre tid än man tror på grund av de långa bilköerna på Alskatvägen, säger eftisansvariga Emilia Still i Gerby.

Mathias Rönnlund.
Mathias Rönnlund. Bild: YLE/ Sonja Rundt mathias rönnlund

- Det blir nog svårt att hinna i tid, säger tvåbarnspappan Mathias Rönnlund. För egen del kan jag kanske flexa men det är många som är en del av ett arbetsteam där man inte kan komma och gå på olika tider.

Skoldirektör Harry Swanljung har föreslagit att morris skulle öppna först klockan 8 i stället för klockan 7 som nu. Eftis skulle stänga klockan 16 i stället för 17 som nu.

Skolverket måste spara och med kortare öppettider kunde man spara mellan 200 000 och 250 000 euro per år. Nämnden för småbarnsfostran behandlar förslaget antingen i mars eller april.

I Malax öppnar morris klockan 6.30 och stänger klockan 17.00. I Korsholm gäller klockan 7 och klockan 17. I varkendera kommunen har man någon tanke på att förkorta öppettiderna.

Också generalsekretareran för Mannerheims barnskyddsförbund, Mirjam Kalland, säger i måndagens Vasabladet att "föräldrarna bör lägga tryck på beslutsfattarna. Många familjer har fullt upp med att sammanfoga familjelivet och arbetslivet utan att behöva bekymra sig över vem som ska hinna hämta barnen från skolan klockan 16".

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten