Hoppa till huvudinnehåll

Mycket jobb att grunda eget företag

Chris Nylund från Ideal-Auto i Karis.
Chris Nylund vid Ideal Auto i Karis. Chris Nylund från Ideal-Auto i Karis. Bild: YLE/Sofia Söderlund ideal-autoNina Fagerström
Nina Fagerström Bild: YLE/Sofia Söderlund nina fagerström

Adam Elnahas ger egyptisk massage på Plagen i Hangö
Adam Elnahas ger egyptisk massage på Plagen i Hangö Bild: Privat elnahas adam

Överraskande mycket pappersarbete och noggrann planering väntar dem som har planer på att grunda eget företag. Det berättar nyföretagarna Chris Nylund i Karis och Nina Fagerström i Hangö.

Att utmärka sig och ha sin egen nisch är enligt Hangöbon Nina Fagerström viktigt då man grundar ett nytt företag. Hon grundade under fjolåret tillsammans med sin make Adam Alnahas ett företag som erbjuder äkta egyptisk massage. Adam som flyttade till Finland från Egypten för två år sedan har utbildat sig till massör i sitt hemland.

Nina Fagerström har bott i Hangö sedan år 2000. Nina berättar att hon känner till marknaden i Hangö eftersom hon tidigare har arbetat på turistbyrån. Nina säger att de har strävat till att erbjuda kunderna någonting annorlunda. Under sommaren år 2012 erbjöd Adam till exempelvis massage på sandstranden Plagen i Hangö. Att grunda ett företag kräver mycket planering, berättar Nina.

- Vi tyckte att det var viktig att göra allting ordentligt från början. Vi gick på företagskurs tillsammans på Axxell i Karis och kontaktade Novago Företagsrådgivning Ab, säger hon.

Stora pappershögar och utgifter i början

Enligt Nina Fagerström kom allt pappersarbete i början som en överraskning. Nina ger exempel på försäkringar, papper från skattebyrån, bokföringsärenden, marknadsföring och avtal med banken.

- Pappersarbetet tar väldigt mycket energi, enligt Nina.

En annan överraskning var alla utgifter då man grundar företaget.

- Vi beräknade startkapitalet fel, det var dyrare än vad vi hade räknat med att få igång verksamheten, berättar Nina.Man har ju inte tillräckligt med kunder från början. Det tar flera månader före man får saker och ting att rulla, konstaterar hon.

Att bli sin egen chef

Raseborgaren Chris Nylund slog i oktober upp dörren till sin nyrenoverade bilaffär Ideal-Auto i Karis.

Chris planerade aktivt i fyra månader före han registrerade sitt nya företag. Som så många andra så lade han ganska snabbt märke till hur mycket som egentligen måste göras för att kunna inleda sin verksamhet som ny näringsidkare.

- Det är mycket småfixas, mera än vad man skulle kunna tro. Det är så mycket som måste beaktas, berättar han.

Säljer bilar han själv litar på

Chris Nylund säljer begagnade bilar, främst i prisklassen under 20 000 euro.

- Jag vill sälja sådana bilar som jag själv litar på, det är ju inte så roligt att ha kunder som klagar i efterhand.

Nylund berättar att han är nöjd över sitt val att bli egen företagare eftersom man då har möjlighet att förverkliga sina egna idéer och göra saker och ting på sitt sätt.

- Man får vara sin egen chef, på gott och ont, skrattar han. Om man tror på sig själv och på sin egen företagsidé så är det bara att köra på.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland