Hoppa till huvudinnehåll

Ris och ros för påven i Tyskland

Påven på besök i Lissabon
Påven på besök i Lissabon Bild: RTP katoliker

Misstro bland tyska katoliker. De flesta tror till en början att det handlar om ett skämt. En påve kan ju inte avgå. Han skall sitta kvar till sin död. I påvens hemland väcker påven Benedictus den XVI:s beslut att lämna sitt ämbete många frågor.

Efter att det blev klart att det trots allt inte handlar om något skämt, är det många som har visat förståelse för den ”tyske” påvens beslut.
– Det är modigt av honom att fatta det här beslutet. Det förtjänar all respekt, säger en katolsk man i München. I Berlin delar man hans åsikt.
– Om påven själv har kommit fram till att hans krafter inte längre räcker till, förtjänar hans beslut all respekt. Det har säkert varit ett mycket svårt beslut att fatta, säger förbundskansler Angela Merkel då hon kommenterar det överraskande beskedet.
– Då Joseph Ratzinger valdes till påve för snart åtta år sen, var vi stolta över vår landsman. Nu vill jag tacka Benedictus den XVI och jag önskar honom allt gott för de kommande åren, sade förbundskansler Angela Merkel.
Det finns ändå de som ser beslutet att avgå som ett tydligt svaghetstecken.
– Han må vara en bra teolog, men det här avslöjar att han inte har de ledaregenskaper som behövs för att leda och hålla ihop en kyrka med 1,2 miljarder medlemmar. Det säger Christian Weisner, från reformrörelsen Wir sind Kirche.

En tudelad kyrka
De flesta verkar alltså godkänna påvens beslut, men samtidigt frågar sig många vad de senaste åtta åren egentligen har betytt för den katolska kyrkan, och speciellt för den katolska kyrkan i Tyskland.
Säkert är att påven har delat de tyska katolikerna på ett sätt som få påvar före honom har gjort, skriver Der Spiegel. Joseph Ratzinger var ingen brobyggare och i hans eget hemland har de omkring 25 miljoner katolikerna splittrats upp i två läger. Å ena sidan de besvikna reformisterna å andra sidan de fundamentalister, som har fått precis vad de alltid har velat ha, skriver Der Spiegel.
Många tidningar hyllar ändå påven för hans beslut att avgå. Med sitt beslut visar han att påveämbetet är viktigare än han själv. Han besparar sig själv och katolikerna, det lidande som hans föregångare Johannes Paulus den andre tvingades genomgå, skriver Braunschweiger Zeitung.
Hamburger Abendblatt lyfter å sin sida fram påven som en stor teolog och skribent.

Påvens missar
I övrigt är det ändå de grusade förhoppningarna som fyller de tyska presskommentarerna.
Benedictus har inte lyckats reformera och modernisera den katolska kyrkan, vilket var, och är absolut nödvändigt, skriver tidningen Südwest Presse. Också katolikerna i Tyskland skulle ha behövt den tyska påvens hjälp. De otaliga missbruksfallen och de sexuella övergreppen inom den tyska katolska kyrkan och de allt fler avhoppen, är stora problem, som de tyska biskoparna har fått tampas med, utan påvligt stöd, konstaterar Westdeutsche Zeitung.
Längst i sin kritik går ändå vänstertidningen Tageszeitung. Man är nöjd över att den här påven snart är borta. Han har inte haft det minsta intresse att reda ut de sexuella övergreppen inom kyrkan. I frågor som rör kvinnor, homosexualitet, AIDS och våldtäkter – ja mänskliga rättigheter överlag, kan en påve knappast vara mer reaktionär än så här, slår Tageszeitung fast.
I Tyskland funderas idag också mycket över vad som skall hända med den avgående påven. Vad skall han egentligen heta, var skall han bo, vad skall han göra och vem betalar hans pension. Naturligtvis spekuleras det också kring vem som skall ta över. Bland de tyska katolikerna finns det många som hoppas på reformer, då den 85-årige bayraren nu drar sig tillbaka.

Läs också