Hoppa till huvudinnehåll

Företagarhus planeras på västra åstranden i Borgå

Byggbolaget YIT är intresserade av att bygga ett företagarhus på om området mellan S-market och Campus vid Alexandersbågen i Borgå.

Byggbolaget vill nu kartlägga vilket intresset för ett företagarhus kunde vara, och vilken sorts företag som skulle vara intresserade av att hyra in sig där.

Det har redan i ett antal år funnits planer på något sorts företagarhus, främst bland aktörer inom de kreativa konsterna. Nu då byggbolaget YIT visade intresse för att bygga ett sådant hus är det lätt att hoppa på projektet då det redan finns en del förarbete gjort, säger Jari Kivimäki, ordförande för föreningen Borgå företagare.

Det är ändå inte ännu fastspikat vilken sorts företag som ska finnas i huset. YIT har haft ett liknande projekt i Lojo, där många av aktörerna har något med vatten att göra. Men företagarhuset i Borgå ska ta den formen som passar bäst de företag som är intresserade av att hyra in sig där.

Jari Kivimäki säger också att företagarna har verkat ivriga på att hoppa på projektet. Företagare Magnus Still tycker att idén med ett företagarhus är intressant och kunde tänka sig flytta in men då måste huset erbjuda hans verksamhet ett mervärde. Det skulle det få om personerna som jobbar där är kreativa och positiva.

Det är de små och mellanstora företagen som kan få störst nytta av företagarhuset. Kivimäki säger att man inte först ska bygga huset och sedan se vilken sorts företag som kommer att finnas där, utan man börjar med att kartlägga intresset och tänker på helheten. Företagarhuset kan också betyda att nya företag hittar till Borgå.

Borgås biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz stöder initiativet av ett företagarhus på västra åstranden.

Det finns ju också andra områden i Borgå som Östermalm och Kungsporten som suktar efter fler företagare. Kivimäki säger att västra åstranden är ett unikt område i centrala Borgå, företagarna behöver inte finnas i utkanten av staden.

Fast vi är i en ekonomisk svacka så måste företagarna tänka framåt säger Kivimäki också. Enligt nuvarande planer ska man börja bygga under sommaren 2014 och företagarhuset ska stå klar hösten 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland