Hoppa till huvudinnehåll

Polistjänster från samservicekontor i Sibbo

En polis arbetar vid datorn
En polis arbetar vid datorn Bild: Yle ebrott

I Sibbo ges polisservice i framtiden på ett samservicekontor. Det framgår av den utredning som i dag överräcktes till inrikesminister Päivi Räsänen. På samservicestället är det tänkt att man ska kunna sköta till exempel pass- och körkortsärenden.

Inrikesministerns specialmedarbetare Niklas Andersson säger att det inte finns någon klar tidtabell för när samservicen kan komma igång. Det är tänkt att alla statliga ärenden så småningom ska kunna skötas på samma kontor. Det är ännu också oklart vem som ska upprätthålla samservicekontoren. Det kan bli kommunen, säger Andersson, men förhandlingar pågår fortfarande.

Sibbo kommun vill gärna utveckla samservicen mellan polisen och kommunen. Men kommunen tycker att staten måste stå för sin del av kostnaderna för att verksamheten i servicepunkten ska fungera. Det här säger kommunstyrelsen i ett utlåtande till inrikesministeriet.

Polisens utryckningsverksamhet och patrullering fortsätter som förut i Sibbo, säger specialmedarbetare Niklas Andersson.

Polisstationen i Lovisa får finnas kvar. Men man kommer att se över kvadratmetrarna, säger Andersson.

Läs: också: Polischeferna på tidsbundna kontrakt

Läs också