Hoppa till huvudinnehåll

Ahtisaari: Bättre samspel skapar jobb

Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari Bild: Yle/Seppo Sarkkinen Martti Ahtisaari,nobel

Bara bättre samspel på arbetsmarknaden skapar jobb, säger president Martti Ahtisaari

Diplomatins David Beckham, bättre beröm än så kan man inte få, menar president Martti Ahtisaari. Jämförelsen med fotbollslegenden gjordes när Ahtisaari utsågs till hedersdoktor i London. Särskilt diplomatisk är Ahtisaari ändå inte när han kommenterar arbetsmarknadsläget i Finland.
- Arbetsmarknadsparterna borde kanske sättas på utbildningsdagar, säger han. Då skulle de inse att enighet behövs för att få fart på exporten och skapa jobb.
Martti Ahtisaari tillträdde som president 1994, då det fanns en halv miljon arbetslösa i landet. Den sysselsättningsarbetsgrupp han tillsatte, i praktiken en man, Matti Pekkanen, presenterade en rad åtgärder. Och arbetslösheten halverades.

Säkerhetsrådet sumpade
chans skapa fred i Syrien

En pigg Ahtisaari, som ju också är styrelseordförande i Crisis Management Initiative, deltog i dag i en lunch med de politiska redaktörerna. Han säger att han nu tillbringar så mycket tid utomlands att han inte är riktigt väl insatt i inhemsk politik. Ahtisaari är medlem i The Elders, en sammanslutning av äldre statsmän, bland annat förra presidenterna Jimmy Carter och Mary Robinson, Kofi Annan, biskop Desmond Tutu och grundaren, Nelson Mandela.
- Nelson Mandela är för övrigt den enda personen jag beundrar, säger Ahtisaari.
De här äldre statsmännen utför bakgrundsdiplomati runtom i världen. Ahtisaari deltog till exempel för ett år sen i ett försök att skapa fred i Syrien. Möjligheterna till fred schabblades bort på grund av oenigheten mellan de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, säger han, och vill inte säga mer.
Situationen i Nordkorea oroar också Ahtisaari. Det enda som är bra är att Nordkorea stöds av ingen, menar han. Och påpekar att Nordkorea inte kan undgå att märka att välfärden i Kina ökar i takt med att landet öppnar sig.

Kalla kriget är över

Ahtisaari har själv besökt Nordkorea, och är fortfarande skakad av minnena.
- På landsbygden såg vi mänskor ute på fälten plocka gräs, tydligen till föda. Och vi besökte sjukhus där man bar upp vattnet som behövdes i operationssalarna.
President Martti Ahtisaari började öppet stöda ett Natomedlemskap efter att han lämnade presidentposten år 2000. Det har inte bidragit till att ändra finländarnas envisa Natomotstånd. Dagens enkät hoppade Ahtisaari över när han läste Helsingin Sanomat.
Ahtisaari påpekar att det kalla kriget är över. Och att Finland via EU har allierat sig.
- Hur kan vi vara neutrala i en sån situation, och inte ser jag behov av neutralitet heller.
Ahtisaari säger att han nu som 75-åring koncentrerar sig på sina uppdrag ute i världen. Inpränta i det finska folket att kalla l kriget är över får andra göra.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes