Hoppa till huvudinnehåll

Eva och Johan refererar ESC från Malmö

Den här trion åker till Malmö i maj. Eva Frantz och Johan Lindroos med Krista Siegfrids. Bild: YLE / Hanna Othman eurovision 2013,eva frantz,johan lindroos,krista siegfrids,umk 2013

Svenska Yles Eva Frantz och Johan Lindroos åker i maj till Malmö för att referera Eurovision Song Contest på svenska.

- Det ska bli fantastiskt roligt att få åka till Sverige. Vi har trivts bra i vår glasskiosk i Böle, varifrån vi refererat de senaste två åren, men det kommer att vara en helt annan grej att åka på plats och se hur en sådan enorm produktion går till, säger Eva Frantz.

Att kommentatorerna refererar från platsen ger referatet en helt annan puls.
- Vi kommer att komma närmare artisterna, säger Johan Lindroos. Tidigare har vi bara kunnat läsa om vad som händer där, och då är det alltid någon annans tolkning av händelsen. Man kommer ändå att känna igen vår stil fast det blir en annan dimension på referatet. Tidigare har vi kunnat skratta åt att någon uppträder med lustiga kläder och konstig hatt, nu kan vi gå fram till artisterna och prata med dem direkt och göra något på det. Jag ser bara fördelar med att vi är på plats.

Johan fick ett litet smakprov på vad som händer bakom kamerorna på Eurovisionen år 2007 då Finland stod värd och han gjorde några inslag för Radio Extrem från arenan. Men det var så lite han såg då så han ser fram emot att sugas in i Eurovisionsveckan och uppleva stämningen. Inte bara stämningen runt semifinalerna och finalen, men allt som händer kring ESC i värdstaden.

Eva har också stora förväntningar på Eurovisionen.
- Stämningen var bra redan på lilla UMK i år, i Malmö är den säkert 50 gånger bättre. Jag har dessutom stort förtroende för svenskarna, de brukar göra den här sortens evenemang bra.

Fast Evas och Johans viktigaste jobb i Malmö är att referera de tre direktsända programmen har de också annat bus inplanerat. De tänker hinna snoka runt och göra intervjuer och videor bakom kulisserna. Materialet sätts upp på Svenska Yles webb.

Johan och Eva känner inte till Malmö sedan förr.
- Jag vet att det är nära Köpenhamn och att Kalle Anka & co trycks där, berättar Eva.
- Jag har kört där förbi när jag varit på resa i Sverige. Jag har förstått att det finns en del oroliga områden, vet Johan.

Kommer kommentatorerna att förstå skånska?
- Vi pratade med Eva då Loreen vann om att det skulle vara fint att åka till Sverige där vi kunde göra en massa inslag när det finns folk som kan svenska. Men så placerar de tävlingen i Malmö, så dit for det, skrattar Johan och syftar på att skånskan kan vara lite svårförstådd för en del finlandssvenskar.

Eva säger att hon med glädje sällar sig till Team Ding Dong i maj. Också Johan är glad att åka med Krista Siegfrids.
- Nu då vi har en personlighet som Krista som vann UMK är sannolikheten att vi kan göra roliga grejer med henne i Malmö stor. Hon har fantastisk utstrålning och är väldigt utåtriktad, hon är bekant för oss båda från förut och pratar svenska. Det öppnar nya möjligheter för vad man kan göra med Finlands representant. Det finns ett annorlunda finlandssvenskt intresse också.

Johan Lindroos jobbar som musikchef på Radio Extrem och Eva Frantz är redaktör i Morgonöppet på Radio Vega Huvudstadsregionen.

Eurovision Song Contest kör igång den 14 maj med semifinal ett. Finland tävlar i semifinal två den 16 maj och final blir det den 18 maj.

Kommentarer

Inlagt av

Hoppas Johan och Eva förstår att hålla tyst och inte prata då låtarna framförs. I så fall byter man snabbt över till Sveriges TV.

Du kan vara alldeles lugn Schlagernisse! Det skulle aldrig falla oss in att prata på låtarna! Mellan låtarna tänkte vi inte hålla tyst, dock.

Inlagt av

Hurra! Ni två är oslagbara ESC-kommentatorer, betydligt mer humor och fjong än t.ex. era finskspråkiga motparter. Kommer det att bli en titt på alla bidrag på förhand, med poängsättning och diskussion, som förra året?

Inlagt av

Kul att du gillar : )
Och visst ska det bli en förhandstitt! De Eurovisa är tillbaka i april - OCH innan dess så kommer vi faktist att göra en direktsänd uppvärmningssändning & eftersnackssändning kring finalen av Melodifestivalen, mer info om det här senare.

Inlagt av

Mig veterligen har ni aldrig kommenterat att det är ni som står bakom den så kallade feministvisan som publicerades på Radio X3Ms hemsida som ett inlägg i debatten om kvinnosynen i Marry Me-sången. I Ny Tid uppfattade Fredrick Sonck er feministvisa som ett bidrag i utövandet av härskarteknik mot bloggaren Linnea. I visan objektifieras hon och andra till enbart ett grupp trista tråkmånsar . Detta tema var även en central ingrediens i det inslag som Radio X3M sände och senare bett om ursäkt för.

Då man skriver en samhällskritisk bloggtext om populärkultur är avsikten knappast att vara humoristisk.

Hur ser ni i dag, efter att den största upprördheten förhoppningsvis lagt sig, på er roll i debatten genom ert bidrag - feministvisan? Tror ni, liksom jag, att visan till och med i någon mån kom att bidraga till att legitimera det hat som florerat på olika nätfora. Känner ni något eget ansvar här?

Inlagt av

Jag medger att mina frågor inte stryker medhårs. Kanske hade det varit lättare att få en kommentar om de gjort det.

Men jag trodde ändå att det skulle vara möjligt att få en kommentar i en fråga som engagerat många och där två centrala representanter för public service och ESC spelat en väsentlig roll. Jag är långt ifrån ensam om att ha uppmärksammat detta.

Jag har effektivt blivit osynliggjord. Det är inte mycket som jag kan göra åt det. Men mitt långvariga försvar för public service, också då det inte varit opportunt, har nog fätt sig en liten törn.

Hej Peter! Din fråga i i hög grad legitim, ska försöka formulera mina tankar kring det hela. (Ursäkta att svaret dröjde, tittar inte in på den här sidan dagligen nu då jag främst arbetar med annat än ESC)

Att Märren fri (som någon annan döpt till Feministvisan) skulle ha varit en del av en X3M-ledd offensiv mot Linnea är ett missförstånd. Det var vi ESC-kommentatorer som fick för oss att göra den, och just i det skedet hade diskussionerna kring det s.k. kaktusgate tillfälligt ebbat ut en aning. Att sedan X3M.yle.fi publicerade filmen innebär inte automatiskt att det skulle vara X3M som gjort den, även om jag förstår att det ser ut så.

Sedan tog som bekant diskussionerna ny fart igen, och då kunde förvisso Märren fri tolkas som en elakhet bland många andra. Det var oerhört olyckligt, för någon härskarteknik har jag aldrig medvetet ägnat mig åt.

Vår avsikt var definitivt inte att håna varken Krista eller Linnea, utan att skoja lite med 70-talet, finlandssvenskheten, vissångare, gamla FST-klipp, oss själva och vad man nu allt kan läsa in i det hela. Objektifiera Linnea som tråkmåns? Jag är ärligt talat förbryllad över att man kan tolka filmen så.

Hur skulle två fiktiva gammalmodiga vissångare snappa upp fragment av modern feminism och skriva om Marry me? Det var vår ursprungstanke.

Du undrar om vi känner att vår film ytterligare spädde på näthatet? Det hoppas jag innerligt att den inte gjorde, men risken med satir är ju alltid att någon tar åt sig fast det inte alls var avsikten. Nu kolliderade filmen med den mest intensiva delen av debatten, men jag vill understryka att det var fråga om ett olyckligt sammanträffand och inte planerad elakhet.

I min privata blogg evafrantz.blogspot.com har jag varit ganska tydlig med mina synpunkter i hela dikussionen. Jag fördömer starkt alla de vidriga anonyma påhopp som Linnea och en handfull andra utsatts för i samband med denna diskussion.

Hoppas att du Peter fick svar på dina frågor!

Inlagt av

Tack för svaret! Givetvis tycker jag att det var bra att du närmare förklarade er avsikt även om jag kan tycka att det borde ha skett långt tidigare och med bättre synlighet. Jag försäkrar också att jag läste din blogg, såg på feministvideon och läste allt som jag kom över för att försöka förstå. Men min slutsats blev nog samma som Fredrik Sonck redovisade i Ny Tid.

Men bra så här, Jag har ingen som helst ambition att starta debatten igen. Men en sak som jag gäller Svenska Yle funderar jag fortfarande över. Jag får närmast den uppfattningen att det finns en hel del att se över i kulturen då det gäller struktur och ansvar. Inte så att jag tror på någon sträng hierarkisk ledningsstruktur men nog borde ansvarsfrågan kunna hanteras bättre. Då kunde vi slippa konstigheter med privata ursäkter som senare tas tillbaka för att slutligen efter ett par veckor av delvis samma personer ges igen. Likaså om feministvisan vars publicering och namn ingen riktigt vill ta ansvar för även om den finns på yles hemsidor. Jag är förvånad över denna brist på professionalism från vårt största mediebolag. Ja hoppas att det leder till något resultat som vi också får ta del av då ledningen lovar att "vi jobbar dagligen med dylika frågor för att bli bättre" eller något i den stilen. Varför inte en varudeklaration till oss tittare?

Tack alltså för förklaringen och min allmänna kritik mot Svenska YLE är nog skriven i konstruktiv avsikt. Jag vill helt enkelt att ni skall bli ännu bättre på vissa områden.

Läs också

 • Finländare samlade sina krafter mot rasism

  "Nu räcker det" engagerade tiotusentals människor.

  Finlandia-hymnen inför 15 000 personer avslutade lördagens protest mot rasism i Helsingfors. Devisen Nu räcker det! samlade tusentals personer till demonstrationer också på andra håll i landet. Statsminister Juha Sipilä utlovar ändringar i praxis och lagstiftning gällande extremrörelser.

 • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

  Klarade sig Micke Björklund på närmat?

  Michael Björklund fick i uppdrag att i fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa.

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision

 • Låtjakten till UMK 2017 igång!

  UMK inleds.

  Låtjakten till Tävlingen för Ny Musik, UMK 2017, har kommit igång. Skicka din låt senast 5.9 kl. 12 så tävlar du om att få representera Finland i Eurovision Song Contest, ESC, i maj 2017.

 • Vinnarna i De Eurovisas tävling

  Förslagen formligen vällde in, svårt för juryn att välja!

  Jaa, vad sade egentligen Dami Im, Frans och Sergej Lazarev på röda mattan i Stockholm? Ni hade många fina teorier, men nu är tre vinnare utsedda!

 • Danmarks jury gav fel poäng i Eurovisionsfinalen

  Ukraina skulle egentligen ha fått noll, inte 12 poäng.

  Danmarks jurymedlem Hilda Heick listade sina poäng i fel ordning under lördagens Eurovisionsfinal, skriver sajten Eurovisionworld. Ukraina, Australien och Sverige var bland de som drabbades av Heicks poängmiss.