Hoppa till huvudinnehåll

"Hoppas barnhemmet öppnas igen"

Bild: Yle barn försummas

Kim Davidson är 17 år och har bott största delen av sitt liv på Bensows barnhem. För det mesta trivdes han bra och för honom låter det ofattbart att det inte fanns en lång kö till barnhemmet.

- Sist och slutligen var det ett bra barnhem, vi hade allt vi behövde och visst lyssnade personalen på oss om man var beredd att öppna sig, berättar han och tillägger med ett leende att hemkomsttiderna nog var striktare än för andra barn.

Splittrad personal gjorde hemmet otryggt
Verksamheten ändrades ändå under de sista åren. Den personal som Davidson hade vuxit upp med och skapat ett förhållande till försvann.

De nya anställda kom och gick och Davdison hade svårt att lita på de vuxna. Samtidigt minskade antalet barn. Under de sista åren på Bensows barnhem frågade Davidson och de andra barnen ofta om det snart skulle komma nya barn. Svaret de fick var att det knappast kommer fler barn. Till slut förklarade personalen att det inte längre var lönsamt för Bensows barnhem att ta hand om två barn, i stället fick de flytta.

Davidson beskriver känslan att inte ha någonstans att vara.

- Det känns tomt. När jag flyttade till Bensows som femåring visste jag inget om vad som skulle hända. Efter att jag hade bott där i ett och ett halvt år kändes det bra. Jag märkte att de tar hand om mig och att de inte kastar ut mig. Nu när jag plötsligt blev tvungen att flytta igen, kändes det till slut som en katastrof.

Dessutom hade Davidson bara ett år kvar på barnhemmet och en flytt i det här skedet fick honom att känna sig maktlös. I dag är han inskriven på ett annat barnhem men bor i en etta och får leva ett rätt fritt och vuxet liv, som han själv beskriver det. Det trivs han med.

"De vill behålla allt själv"
Davidson har följt med uppståndelsen kring Stiftelsen Bensows barnhem. Han har svårt att förstå att bristen på barn är det verkliga orsaken till nedläggningen.

- Det låter konstigt. Jag har hört om var styrelsemedlemmarna bor, att de har konstiga kontrakt och att de är huvudägare i Stockmann. Jag tycker det låter som om de vill behålla allt för sig själv.

Davidson hoppas nu att stiftelsens verksamhet reds ut och att barnhemmet kunde öppnas igen, för han vet att det behövs.

Lyssna på intervjun med Kim Davidson i Radar kl 11.03 i Radio Vega och i Aktuellt 17 på fredag!

Läs också:

Bensow-trion har makten i fler stiftelser
Barnhemmet som miste barnen
Hbl gör nya avslöjanden kring Bensows stiftelse
Nils växte upp på Bensows
Bensows stiftelse ska förklara sig
Övervakningen av stiftelser haltar