Hoppa till huvudinnehåll

Larsmo växer så det knakar

Bjarne Häggman bygger ut skolor och daghem varefter barnen ökar
Bjarne Häggman bygger ut skolor och daghem varefter barnen ökar. Bjarne Häggman bygger ut skolor och daghem varefter barnen ökar Bild: YLE/Patrik Enlund bjarne häggman

Hälsovårdsmottagning, huvudbibliotek, affärsutrymmen, café och 20-talet bostäder. Larsmo kommuns nya landmärke i Holm centrum har nått skisstadiet.

Nu diskuterar man hur många vinklar och vrår husat ska ha, alltså hur mycket av sin konstnärliga ådra arkitekten får utnyttja.
- Men någon ful låda får det absolut inte bli, säger tekniska verkets chef Bjarne Häggman.

Huset blir ändå ett landmärke. Häggman vill också att kommunen satsar på omgivningarna. Om nu inte ett torg så åtminstone en samlingsplats behövs.

I dag utnyttjas gamla lanthandeln som skolutrymme i väntan på att Holm skola får en tillbyggnad och ett nytt daghem. En pizzeria finns också i fastigheten.

Det är tillsvidare oklart om man kan utnyttja en del av lanthandeln i nybygget. Snart ska skissritningarna presenteras för kommunstyrelsen.

Bara ett stenkast ifrån lanthandeln blev Holm skolas tillbyggnad färdig 2009. Nu byggs skolan ut igen. Offerterna går ut snart och hösten 2014 kan man flytta in.

I samma veva byggs ett nytt daghem nära invid för tre avdelningar. I norra delen av kommunen behövs också ett nytt daghem. Antingen i Eugmo eller Bosund. Behovet av dagisplatser ökar eftersom det blir vanligare att båda föräldrarna arbetar.

2011 blev ett rekordår i Larsmo. 126 barn föddes i kommunen. Lägg till en viss inflyttning och det är bara Vasa och Korsholm i Österbotten som slår Larsmo i tillväxt.

Ändå har Larsmo bara knappt 5000 invånare. Men också den gränsen tror man sprängs i år.

Läs också