Hoppa till huvudinnehåll

Nämnd: Ingås nya generalplan ett fiasko

Ett glittrande hav med mörka stränder.
Ingås nya generalplan måste göras om. Ett glittrande hav med mörka stränder. Bild: Yle/Malin Karlberg ingå skärgård,Ingå,Skärgård,Västnyland,vatten,hav

Den nya generalplanen för Ingå är ett hastverk av stora mått. Konsulten som har gjort upp utkastet för planen har beaktat endast hälften av Ingå kommuns areal.

Ingå och konsultbyrån FCG Suunnittelu ja tekniikka har jobbat med planen sedan år 2010 och i november var arbetet färdigt för allmänhetens påseende. På tisdagen (12.2) behandlade Ingå byggnads- och miljönämnd planen och konstaterade att planeringsarbetet måste starta från början.

Hela Ingås yttre skärgård och delar av den inre skärgården fattas i utkastet till strategisk generalplan, säger nämndens ordförande Jorma Laiho från SDP. Dessutom är uppgifterna om fornminnen och naturvärden bristfälliga.

Det här betyder att hela planen måste ses över och kompletteras med det som saknas. Laiho kan in det här skedet inte bedöma hur kostnaderna för det extra arbetet ska skötas, än mindre hur länge det kan komma att ta innen generalplanen blir färdig.

- Tyvärr får konsulten ta del av den här kritiken och börja jobba med sitt en gång till, säger Laiho.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland