Hoppa till huvudinnehåll

Sierra Stars - laget som hoppade av

Fotbollsmålvaken Patrick Bantamoi.
Fotbollsmålvaken Patrick Bantamoi. Fotbollsmålvaken Patrick Bantamoi. Bild: Thella Johnson sierra stars

Det är sent i augusti då nyheten briserar i medierna. Tretton spelare ur Sierra Leones juniorlandslag i fotboll är försvunna i Finland. Eller tolv, eller fjorton. Ingen vet säkert och spekulationerna tar fart. Idag, tio år senare, berättar lagkamraterna från juniorlandslaget Sierra Stars om sina liv före och efter sommaren 2003. Året då de reste till Finland för att representera sin nation i VM.

En taxi släpper av Patrick Bantamoi utanför ett hus någonstans i Norra Karelen. Flera av hans lagkamrater är redan där. De är mellan 14-17 år. Patrick är äldst och de andra pojkarna ser upp till honom.

- Vad händer med oss nu?

Han vet inte. Ingen vet.

Under tiden har ett plan lyft från Helsingfors-Vanda flygplats, med slutdestination Freetown, Sierra Leone. Flera platser gapar tomma.

Juniorlandslaget Sierra Stars hade lyckats med det som ingen trott var möjligt. Att ge det lilla krigshärjade landet Sierra Leone en plats i världsmästerskapen i fotboll. Ett land där skolorna stängt, där all infrastruktur raserats och behovet av nytt framtidshopp var enormt. Fotbollsspelarna blev superhjältar. Deras uppdrag var att visa upp ett nytt Sierra Leone för omvärlden. Men resan till VM i Finland ställde tillvaron på sin spets för de tjugo tonårspojkarna.

Skulle de uppfylla andras förväntningar eller förverkliga sina egna drömmar?

Månadens dokumentär Sierra Stars - laget som hoppade av är inspelad i Sierra Leone och Finland under 2011-2012. Den är gjord av den sverigefinländska journalisten Thella Johnson, som var bosatt i Helsingfors och arbetade på YLE sommaren 2003. Hennes berättelse om Sierra Stars är inte bara ett dokument över en sensationell nyhetshändelse i Finland. Den är också en global nutidshistoria om idrotten som biljett till ett bättre liv.

Medverkande:
Patrick Bantamoi, Mohamed Fornah, Lansana ”Papin” Bayoh, Sanusi Savage, Iye Sembu Conteh, Sahr Morris Jr, Chernor Musa Jalloh, Seleshi Subare och Antti Koivukangas.

Månadens dokumentär andra sändning onsdag 27.2 kl 11.03 i Radio Vega.

Dokumentären har tidigare sänts i Sveriges Radio.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle