Hoppa till huvudinnehåll

Bensows stiftelse ska förklara sig

Villa Bensow
Myndigheterna vill ha en förklaring av Stiftelsen Bensows barnhem Villa Bensow Bild: YLE/Patrik Raski bensow

I dag ska den skandalomsusade Stiftelsen Bensows barnhems skriftliga utredning till myndigheterna vara inlämnad. Patent- och registerstyrelsen PRS vill veta vilka löner, förmåner och hyresavtal styrelsemedlemmarna har.

Yle:s granskande program Radar i Radio Vega och MOT i TV1 har bland annat rapporterat om styrelseordföranden Valter Gadolin som bor i stiftelsens hus i Grankulla. En annan styrelsemedlem, Rolf Wahlsberg, hade ett långvarigt hyresavtal i stiftelsens skärgårdsvilla för en mark per månad.

Utgående från stiftelsens utredning ska övervakningsmyndigheten PRS avgöra om en specialrevision behövs och om det finns orsak att brottsanmäla styrelsen för missbruk av förtroendeställning.

Stiftelsens syfte är att ta hand om värnlösa barn, genom att upprätthålla ett barnhem. Trots det här stängde stiftelsen sitt nästan 100 år gamla barnhem i Grankulla för några månader sedan.

Orsaken var enligt stiftelsen att det inte längre fanns barn som behövde barnhemmet. I Finland är omkring 17 000 barn placerade utanför sina hem.

Läs också:
Bensow-trion har makten i flera stiftelser
Barnhemmet som miste barnen
HBL gör nya avslöjanden kring Bensows barnhem
Nils kom till Bensows år 1935
"Hoppas barnhemmet öppnas igen"
Övervakningen av stiftelser haltar