Hoppa till huvudinnehåll

Fången X väcker många frågor

Fånge X var Ben Zygier, en australiensare som flyttat till Israel. Hans gravsten i Melbourne
Fånge X var Ben Zygier. Hans gravsten finns i Melbourne Fånge X var Ben Zygier, en australiensare som flyttat till Israel. Hans gravsten i Melbourne Bild: EPA/JULIAN SMITH ben zygier

Israels regering och säkerhetstjänst Mossad utsätts för häftig kritik både hemma och utomlands på grund av det mystiska fallet kring fången X.

Han var en israelisk agent med australiskt medborgarskap som hölls isolerad i ett israeliskt fängelse tills man fann honom död i sin cell för drygt två år sedan. Fallet har väckt en mängd obesvarade frågor både i Australien och Israel.

- Jag tänker inte besvara er fråga, jag vägrar att kommentera fallet, sade Israels ambassadör Yuval Rotem när han ansattes av journalister i Australiens huvudstad Canberra.

Det var det australiska rundradiobolaget ABC som den här veckan avslöjade namnet på den mystiska fången som hölls så isolerad att inte ens fångvaktarna visste vem han var.

I officiella handlingar kallades fången Jon Doe eller X, men hans riktiga namn var Ben Zygier - en 34-årig israel med australiskt pass som flyttade till Israel år 2001. Det var då han avslöjade för en vän att han hade rekryterats av Israels externa underrättelsetjänst Mossad.

Zygier förhördes

För drygt två år sedan togs han in för förhör av Australiens underrättelsetjänst.

Australierna misstänkte att Zygier spionerade för Israel. De undrade särskilt varför han regelbundet bytte sitt namn och skaffade sig nya pass varje gång. Var det för att han använde passen för spionuppdrag i länder där Israeler är portförbjudna?

Zygier dök senare upp i Israel där han fängslades i början av år 2010, endast en vecka efter att israeliska agenter hade mördat en palestinsk vapenhandlare i ett lyxhotell i Dubai.

Det uppseendeväckande mordet ledde till en pinsam skandal för Israel när det visade sig att agenterna hade använt brittiska och australiska pass. De vänligt sinnade länderna protesterade skarpt mot Israel och lade allt spionsamarbete på is för en tid.

Oklarheter kring X

Det är fortfarande oklart om fången X, eller Ben Zygier alls hade något att göra med mordet i Dubai. Däremot tror australiska experter att Zygier visste en hel del om Mossads avancerade bruk av utländska pass. De tror att han var på vippen att avslöja det hela då israelerna grep och fängslade honom.

Zygier hölls isolerad i en cell i en egen, sluten fängelseavdelning i Tel Aviv. Hans cell bevakades elektroniskt dygnet runt. Trots det lyckades han begå självmord enligt officiella israeliska rapporter som hemligstämplades fram till den här veckan.

Ex-agenten Warren Reed, som förr arbetade för Australiens underrättelsetjänst ASIS, säger att israelernas uppgifter inte tål någon närmare granskning.

- Det är omöjligt att tänka sig att Zygier kunde ha begått självmord såsom han hårdbevakades. Det är omöjligt med den moderna teknologi som israelerna har, säger Reed.

Inga tecken på självmordstankar

En välkänd israelisk jurist som träffade Zygier dagen innan man fann honom hängd i sin cell säger sig vara chockad.

Enligt advokaten Avigdor Feldman var Zygier emotionellt stabil och inget tydde på att han grubblade tänkte begå självmord följande dag. Tvärtom verkade Zygier fast besluten att försvara sig mot Mossads anklagelser om att han hade äventyrat Israels säkerhet, säger advokaten Feldtman.

Det finns inga uppgifter om vad Zygier anklagades för. Både advokaten och israeliska myndigheter vägrar att avslöja några detaljer. Ex-spionen Reed har sin egen teori:

- Det sätt på vilket han totalt isolerades från sin familj, från omvärlden och resten av fängelset - det tyder på att det var något mycket, mycket känsligt, annars skulle israelerna aldrig ha gått så långt med sin egen agent, säger den förre spionen Walter Reed.

Starka reaktioner

I Israel har skandalen väckt starka reaktioner och regeringen anklagas för metoder som inte hör till en demokrati.

Tidningarna rasar bland annat mot att regeringen ännu den här veckan hotade ledande journalister med fängelsestraff om de avslöjade det som redan var känt över hela världen.

De behandlar oss som idioter, hur kommer det sig att vi inte ska få veta det som alla vet i Australien, undrade en skribent, medan en annan slog fast att sådana censurfasoner gick för sig i det gamla Sovjetunionen, men inte här och nu i Israel.

Parlamentsledamoten Nitzan Horowitz som i hemlighet försökte utreda fallet redan för två år sedan, anser att hemliga gripanden och rättegångar är oacceptabla i en demokrati - det skadar rättssamhället och folkets förtroende för lagen.

Många kräver en grundlig utredning och öppenhet, och ledande tidningar svär på att de efter det här, inte kommer att böja sig så lätt som förr, för myndigheternas krav på sekretess och självcensur.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes