Hoppa till huvudinnehåll

Inhemska råvaror bra, men utbudet är litet

Bild: Fred Wilén restaurang toivo

Mårten Berg driver restaurang i Vasa. För honom är kvaliteten är a och o, men mångfald är också viktigt.
- Utvecklingen har varit enorm. När jag började utbilda mig till kock var paprikor nya produkter, berättar han.

Enligt Berg har både inhemska och importerade råvaror blivit bättre under åren. Strängare kontroller och mera kunskap bland odlarna har lett till bättre kvalitet.
- Allt handlar om att inköparna måste ställa krav, säger han. När medvetenheten bland kunderna blir större, måste också producenterna skärpa sig.

Inhemska råvaror har också gott rykte bland utländska restaurangägare i Vasa.
- Åtminstone sommartid har finländska råvaror mera smak, säger Thuy Dung Luong. Hon driver en kinesisk restaurang.

Till vintern är det åndå importerat som gäller. Utbudet och variationen försvinner om man begränsar sig att bara ha inhemskt på tallriken.
- I slutet av året finns det inte mycket mera krav än mrot, kålrot, vitkål, potatis, purjo och lök i lagren, säger Mårten Berg. Under vinterhalvåret måste man använda sig av utländska råvaror.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen