Hoppa till huvudinnehåll

Öl fick Patrik att stanna i skärgården

en kall öl i bastun
en kall öl i bastun Bild: YLE bastudrycker

På ön Rosala i Hitis skärgård finns ett av landets minsta bryggerier.
Ön har knappt 200 fast bosatta invånare. En av dem är Patrik Laine. Han har valt att rota sig på ön. Till sommaren ska han brygga 7000 liter öl.

Patriks bryggeri finns i källaren till föräldrarnas källare. Utrymmet användes tidigare för familjens bageri. Bageriet växte ur ur lokalen och nu står första säsongen inför dörren för Patrik som egen företagare.
- Den största utmaningen är att det inte finns en fast vägförbindelse till Rosala. Å andra sidan kan litenheten och avskildheten vara en styrka, säger Patrik. Många vill ha ölet bara för att det kommer från en liten ö. Det är mera exotiskt än om det kom från ett litet bryggeri någonstans på fastlandet.

Ölet ska säljas i butiker och restaurangen på Kimitoön. En restaurang i Helsingfors har också visat intresse.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen