Hoppa till huvudinnehåll

Övervakningen av stiftelser haltar

Stiftelse
Stiftelse Bild: Yle stiftelse

Patent- och registerstyrelsen anser att de inte gör ett tillräckligt bra jobb med att övervaka stiftelser. De vill ha mer befogenheter för att kunna upptäcka stiftelser som kanske bryter mot grundarnas vilja, till exempel fall såsom Stiftelsen Bensows barnhem som Yle Nyheter rapporterade om i går.

- Stiftelserna ger oss varje år en årsrapport och naturligtvis om allt ser bra ut så är det omöjligt för oss att hitta nånting som inte är riktigt, säger chefen för stiftelseregistret vid Patent- och registerstyrelsen, Juha Viertola.

Det är svårt för myndigheten att upptäcka när stiftelser missköter sig. Det finns 2 800 stiftelser i Finland och nu granskar Patent- och registerstyrelsen endast ett tjugotal av dem närmare. Enligt Viertola har flera av fallen kommit fram via medierna.

- Det är så att människor informerar media, men inte oss. Det betyder att media kanske har informationen först, sedan får vi den av medierna och då reagerar vi, förklarar Viertola.

Det är för tillfället bara mellan tre och fyra anställda på Patent- och registerstyrelsen som övervakar stiftelsernas verksamhet. Det räcker i många fall inte till.

Händer det att man granskar ärenden lite för snabbt när det inte finns så många som gör den här övervakningen här?

- Det kan man säga, svarar Viertola.

Han betonar att de flesta stiftelser sköter sig väl men efterlyser ändå mer resurser till Patent- och registerstyrelsen samt utökade befogenheter för att lättare hitta de som missköter sig. Bland annat skulle myndigheten behöva bättre tillgång till polisens och skattemyndigheternas uppgifter.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) påpekar att en arbetsgrupp håller på att ta fram en ny stiftelselag just nu och att den sedan kan underlätta situationen. Hon betonar ändå att det gäller att hitta en god, gyllene medelväg.

- Vi eftersträvar ju en modern lag som hänger med i tiden. Vi behöver ha en lag som motsvarar lagens krav också då det gäller stiftelserna och vi behöver förstås ha en lag som också reglerar övervakningen utan att gå till överdrifter.

Läs också:

Bensow-trion har makten i fler stiftelser
Barnhemmet som miste barnen
Hbl gör nya avslöjanden kring Bensows stiftelse
Nils växte upp på Bensows
"Hoppas barnhemmet öppnas igen"
Bensows stiftelse ska förklara sig