Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Knarket allt billigare

Kriminalkommissarie Juha Piippo
Kriminalkommissarie Juha Piippo Kriminalkommissarie Juha Piippo Bild: Yle juha piippo

Kriminalkommissarie Juha Piippo har jobbat länge som narkotikapolis. Han säger att knarkmarknaden i Helsingfors inte har förändrats speciellt mycket under de senaste åren. Alla droger finns till salu: subutex, designerdroger, marijuana, hasch, kokain. Enligt Piippo är de flesta langarna också missbrukare och de flesta missbrukarna langar också för att finansiera sitt eget missbruk.

Priserna har sakta sjunkit, säger Piippo.

– En tablett Subutex (8 mg) kostar 30-50 € på gatan. I norra Finland kostar den 100-150 €, och i fängelserna är priset kring 100 €. Ett gram amfetamin kostar 10-20 €, och hasch och marijuana kostar kring en tia grammet. Ett gram kokain kostar omkring 100 €. Om köparen har riktigt bra kontakter kan kokainet vara så billigt som 50-70 €/g.


I de övriga nordiska länderna har den tidigare jetset-drogen kokain blivit allt populärare bland vanligt folk. Enligt Piippo är Finland och Helsingfors på väg åt samma håll.

– Vi har utrett flera större drogaffärer med flera kg kokain under de senaste åren. Förra året beslagtogs närmare 4 kg kokain i Helsingfors. Den jetset-glamour som tidigare omgav kokainet har flagnat, och i dag är det högst vanliga människor som använder drogen. Speciellt under helgerna förekommer det mycket kokain och ecstasy på nattklubbarna. Folk är rejält påverkade, och inte alltid bara av sprit.

Är det möjligt att stoppa drogflödet till Finland?

– Det korta svaret är nej, säger Piippo. Hans något längre svar är att det skulle kräva ett Nordkorea med stängda gränser. I ett öppet, demokratiskt samhälle är det inte möjligt, säger han.

Läs också:

Spotlight: Drogernas Finland
Forskare: Finska drogproblemet ett medicinproblem
Från missbrukare till frivillig hjälpare