Hoppa till huvudinnehåll

Wreck-It Ralph - överraskande rolig

Wreck-It Ralph
Wreck-It Ralph Bild: Disney wreck-it ralph

Wreck-It Ralph

Regi: Rich Moore

Handling:
Wreck-It Ralph eller Röjar-Ralf är Disneys nya animationsfilm och handlar om spelvärlden där huvudpersonen Röjar-Ralf är den onde figuren i ett av spelen. Men Röjar-Ralf har tröttnat på att alltid vara skurken, att alltid vara den som får stryk, som förlorar och den som får gå ensam hem när spelhallen stänger till kvällen.
För att få hjälp och stöd går Röjar-Ralf på AA-liknande möten för alla dem som spelar skurkar i olika spel och vi får lära oss att skurkarna faktiskt också har känslor och är ganska sensitiva personer. Det absolut värsta man kan göra är om man ”goes turbo” alltså om man överger sitt spel och sin roll. Och det är precis vad Röjar-Ralf gör, han beger sig in i andra spel för att eventuellt den vägen kunna blir en hjälte. Det här leder förstås till kaos i spelhallen.

Johanna tycker:
Det är inget nytt att vända på rollerna och ha den onda skurken som en missförstådd typ som egentligen skulle vilja bli en god hjälte. Men Wreck-It Ralph lyckas berätta det här på medryckande sätt och är också överraskande rolig.
Ett extra plus får filmen för att huvudpersonen Röjar-Ralfs viktigaste uppgift under färden blir att hjälpa flickan Vanellope. Hon är väldigt tuff och självsäker men anses vara en bugg eller ett fel i spelet och har därför blivit utskuffad ur gemenskapen. Röjar-Ralf inser att det är genom att tillsammans med andra hjälpa Vanellope som han kan uppnå sitt mål.
Minus blir det för att delar av miljön i filmen ser ut som om den var direkt hämtade ur Willy Wonkas värld i Tim Burtons filmversion av Kalle och chokladfabriken. I den världen finns det också pinsamt mycket produktplacering av olika sötsaker.