Hoppa till huvudinnehåll

Bettina i sitt rätta element igen

Bettina Sågbom
Bettina Sågbom Bild: Yle/Jyrki Valkama bettina sågbom

Bettina Sågbom är en person som publiken hemma i tv-soffan har vant sig vid att se i direkt morgon-tv, med egna talkshower, på turné och som programvärd för olika galor. Men till vardags håller Bettina sig gärna för sig själv.

Hon bor på landet i ett gammalt hus med man och två söner på 18 och 20 år med två hundar. Hon tycker om att skida i skogen på vintern, och att plocka bär och svampar på hösten. Just nu står också ganska mycket snöskottning på agendan. På sommaren seglar hon gärna med familjen. Dessutom går hon på Zumba-timmar så ofta hon hinner.

Beprövat format i nyare tappning

Efter en paus på ett par år är Bettina tillbaka igen. Formatet är detsamma som förut, men det innehåller också lite nytt.

- Den här gången kan vi också ta in gäster som talar andra språk än svenska och då finns det mycket nya namn man inte kunnat tänka sig förut, säger Bettina. Den största utmaningen är absolut flerspråkigheten och gästkombinationerna.

Talkshowen bandas in som om den sändes direkt och utmaningen är att ändå uppnå känslan av direktsändning. Showen måste inte vara dagsaktuell men försöker ta upp det som alla talar om just för tillfället. Det viktigaste är ändå att gästernas personkemi fungerar.

- En bra talkshow innehåller något överraskande, något som får mig att tänka på ett nytt sätt och som går lite under ytan på gästerna och som väcker känslor, säger Bettina.

Det viktigaste för en bra talkshowvärd är att lyssna. - Över hälften av intervjutiden borde gå åt till att lyssna. Man måste också våga följa infall, våga göra något annorlunda än vad man tänkt, våga ta risker, anser Bettina. Överraskningar kan hända och man måste kunna fatta beslut i stunden och kunna ta ut svängarna ordentligt.

Gästpussel

Det som intresserar Bettina mest när hon tittar på andra talkshower är intervjutekniken. Talkshowvärdarnas drottning, enligt Bettina, är Oprah Winfrey. Hon har en total närvaro och hon får alltid sina gäster att lysa. SVT:s Skavlan är också bra, han är bäst då han har en riktigt svår intervju att göra. Han ser så pojkaktig och oskyldig ut att man inte kan bli arg på honom. Showen är fräscht och olika språk blandas friskt.

Bettinas absoluta drömgäst är Zlatan, eftersom han är ett stort mysterium på samma gång som han är beundransvärd. Han har under sin uppväxt fått kämpa mot väderkvarnar och han har målmedveten strävat uppåt.
- Tänk att ha Zlatan och Jere Karalahti i samma program, utbrister hon.

Det är ett pussel att få ihop gäster till varje program. Eftersom alla gäster ska vara kvar under hela sändningen, ligger utmaningen i att få dem att passa ihop. Strävan är att ha en musikgäst då och då som inte direkt behöver koppla till gästerna, men som passar in stämningsmässigt.

- Det är otroligt lätt att få människor att ställa upp i tv, säger Bettina. Tv anses fortfarande lite prestigefyllt och glamouröst. Sedan är det också så, att ju mera en viss person är i ropet och blir ombedd för intervjuer, dess svårare blir det. Det beror också på att hur kända människor man vill ha. Vill man ha dem som syns överallt eller vill man ha en blandning?

Publiken är en stor del av stämningen i showen. Alla intresserade är hjärtligt välkomna att följa med en bandning.
Anmälningar per e-post på adressen bettina.yle@yle.fi eller per telefon: +35840 7180181. Läs mer.

Bettina på Twitter: @bettina_yle och på Facebook: http://www.facebook.com/YleBettina.

Bettina i Yle Fem måndagar kl 21.00