Hoppa till huvudinnehåll

Fler våldtäkter på Sverigebåtarna – ”Man behöver inte vara rädd”

Korridor på Viking Grace.
Korridor på Viking Grace. Bild: Yle/Nora Engström Viking Line,M/S Viking Grace,viking grace

Antalet anmälda våldtäkter och våldtäktsförsök på Östersjöfärjorna ökade under det förra året. Dels kan detta bero på att tröskeln att anmäla brott blivit lägre och myndigheter menar att man inte behöver vara rädd ombord på fartygen.

Aftonbladet berättade i söndags att antalet anmälningar till Citypolisen i Stockholm ifjol nästan fördubblades från förra året, från 17 till 30. Siffran för 2012 var dock den nästlägsta på de senaste fem åren.

Även vid Åbopolisen ökade antalet anmälningar. Från att ha rört sig mellan noll och tre fall åren 2007-2010, anmäldes sju våldtäkter eller våldtäktsförsök 2011 och ifjol var antalet uppe i tio. Vid polisen i Mariehamn är fallen så få att årsjämförelser inte är ändamålsenliga.

– Antingen har antalet våldtäkter ökat eller så har tröskeln att anmäla dom blivit lägre, säger överkommissarie Maria Hoikkala vid Åbopolisen. Det är så mycket lättare att göra brottsanmälningar nuförtiden, när man kan göra dom via nätet.

”Sup dig inte under bordet”

För några år sedan startades projektet Safe Baltic Cruises för att minska risken för brott ombord på färjorna. Man har fått till stånd gemensamma ordningsregler och striktare alkoholpolicyn, och det kom som en överraskning att anmälningar nu ökade.

– Vi har arbetat tillsammans med rederierna och de har varit väldigt engagerade. Såklart blir man besviken när det visar en uppgång igen, men det här är ett långsiktigt projekt och det kommer att gå lite upp och ner, säger Camilla Hägglund, Ålandsansvarig för projektet.

Hägglund menar att man som passagerare inte behöver vara rädd ombord på fartygen.
– Verkligen inte. Det handlar om helt vanlig logik, som att inte supa sig under bordet och tro att alla är snälla med dig. Offren brukar sammantaget vara väldigt berusade.

Färjorna inte isolerade från resten av samhället

På rederierna ser man allvarligt på situationen, men samtidigt säger Janis Pavuls på Silja Line i Sverige att en kryssning på Östersjön inte är farligare än en krogkväll i Stockholm eller Åbo.

– En våldtäkt är en våldtäkt för mycket. Samtidigt är vi en del av samhället, där den här typen av fasansfulla övergrepp sker. Vi är inte isolerade. Det går inte att få ner brottsligheten till noll någonstans, påminner kommunikationschef Pavuls.

På Viking Line berättar informationschef Christa Grönlund att man framför allt har ökat mängden ordningsvakter för att förbättra säkerheten.
– Det är som i land att när man ser en polis får man känslan att det är tryggt och vi tror samma fungerar ombord.

Anmälda våldtäkter och våldtäktsförsök på Östersjöns färjor:

Åbo
2007: 2
2008: 0
2009: 3
2010: 2
2011: 7
2012: 10

Mariehamn
2007: 0
2008: 0
2009: 0
2010: 3
2011: 1
2012: 2

Stockholm (Källa: Aftonbladet)
2007: 30
2008: 43
2009: 38
2010: 31
2011: 17
2012: 30

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland