Hoppa till huvudinnehåll

Miljöaktivister sätter press på Obama

Miljöaktivister demonstrerar på National Mall i Washington
Miljöaktivister demonstrerar på National Mall i Washington Miljöaktivister demonstrerar på National Mall i Washington Bild: Yle/ Mette Nordström miljödemonstration

Omkring 40 000 människor trotsade ett bitande vinterväder i Washington på söndag för att delta i en stordemonstration och marsch för miljön.

Demonstranterna ville pressa både presidenten och kongressen att agera kraftfullt i miljöfrågor som under de senaste åren har hamnat i skymundan i den amerikanska politiken:

Isbjörnar i paraden
Isbjörnar i paraden Bild: Yle/ Mette Nordström miljödemonstration

- Vi vill föra fram vindkraft. Det är en energiform som växer snabbt, säger Matt Huelsenbeck som tillsammans med några aktivister från havsmiljörörelsen Oceana håller upp små vita vindturbiner.

Han tror att president Obama kan ta itu med miljöfrågor som han har lovat, också utan kongressen. Och för de amerikanska klimatskeptikerna är det tid att tänka om.

- Vi hade under det gångna året svår torka, omfattande skogsbränder och stormar som Sandy, och det blir för dyrt för ekonomin och folket att fortsätta med fossila bränslen, menar Huelsenbeck.

Vill att Obama reagerar

Enligt en opinionsundersökning som publicerades nyligen vill också två tredjedelar av den amerikanska befolkningen att Obama agerar för att stävja klimatförändringen.

Många av slagorden och plakaten handlade om den omstridda oljeledningen Keystone XL som man planerar att bygga ut från Kanada till Texas. President Obama väntas om några månader fatta ett beslut om det här, och miljöaktivisterna anser att han ska lägga ner hela projektet:

- Den planerade förlängningen på oljeledningen stör våra liv, och våra släktingars liv i norr, säger Casey Camp som företräder en indianstam från Oklahoma.

Det är inte bara indianerna som oroar sig för vad det innebär om den nästan 1 900 kilometer långa pipelinen dras genom deras marker. Motståndet handlar bland annat också om att oljan måste utvinnas från oljesand, och det kräver stora mängder energi. För aktivisterna här kommer Keystone-beslutet att bli det stora beviset för om Obama faktiskt tänker ta miljöfrågorna på allvar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes