Hoppa till huvudinnehåll

Vapenhandeln minskade

Silhouett av en israelisk soldat som sticker upp ur en stridsvagn.
Silhouett av en israelisk soldat som sticker upp ur en stridsvagn. Bild: EPA / Oliver Weiken vapen (tekniskt objekt),stridsvagn

Värdet på vapenhandeln minskade år 2011 för första gången på nästan tio år meddelar Stockholms internationella fredsforskningsinstitut SIPRI.

År 2011 sålde de största vapentillverkarna i världen vapen och militärtjänster för 2 600 miljarder euro. Trots att summan ännu är enorm sjönk värdet på handeln med 5 procent det året.

Ny marknad i cyberrymden

Orsakerna till värdeminskningen är bland annat åtstramningspolitik och nedskärningar i försvarsbudgetar och truppnedskärningar i Irak och Afghanistan. På grund av det har flera av de största vapenproducenterna sökt sig till nya marknader.

Vissa företag har skapat dotterbolag i andra länder och en annan populär inkomstkälla hittas på cybersäkerhetsmarknaden som har blivit viktig för den nationella säkerheten. Inom cybersäkerheten koncentrerar sig företagen bland annat på på data- och programvaror för nätverksskydd, utbildning och konsulttjänster samt operativt stöd.

Finland med på topp 100-listan

De största vapentillverkarna finns i Nordamerika och Västeuropa, men då finns inte data för kinesiska företag tillgängliga. Enligt SIPRI stod de amerikanska företagen på listan för ungefär 60 % av all vapenhandel i världen år 2011. Också några nordiska företag hittades på listan med svenska Saab på en 25:e plats och finska Patria på plats 87. Också det norska företaget Kongsberg Gruppen fanns med på topp 100-listan.

Den största vapentillverkaren år 2011 var amerikanska Lockheed Martin som bland annat tillverkar missiler och stridsflygplan.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes