Hoppa till huvudinnehåll

Twitter har få finskspråkiga användare

Exempel på vad internet används till
Exempel på vad internet används till Bild: Intellecta sociala nätverk

Det sociala nätverket Twitter har fortfarande en lång väg att gå innan det slår igenom i Finland. Det här framkommer i en unik granskning av finskspråkiga tweetar. Men allt fler grupper av finländare verkar finnas på nätverket – till skillnad från tidigare då det till stor del var ett tillhåll för mediefolk och politiker.

Analysen är gjord av den rikssvenska kommunikationsbyrån Intellecta och är den första som ingående har granskat Twitter-användningen i Finland. Det skedde med en maskinell spindelteknik, alltså på lite liknande sätt som Google indexerar världens webbsidor. Resultaten visar att knappt 64 000 personer har twittrat med finska som huvudsakligt språk. Siffran motsvarar 1,2 procent av befolkningen.

Med samma metod uppdagade kommunikationsbyrån i fjol att närmare 300 000 personer hade twittrat på svenska, vilket motsvarar drygt 3 procent av invånarna i Sverige. Men en hel del svenskspråkiga meddelanden kom förstås också från finlandssvenskar. Analysen har nämligen inte kunnat ta nationella gränser i betraktande.

Populärare än statistiken

Twitters genomslag är också större än siffrorna visar eftersom det finns många användare som bara läser meddelanden utan att skriva själv.

- Folk kan ha synbart inaktiva användarkonton eller så tar de del av tweetar via massmediernas rapportering, säger Hampus Brynolf, digital strateg på Intellecta.

Ganska många nordbor väljer också att skriva huvudsakligen på engelska för att kunna kommunicera med folk från hela världen.

Brynolf konstaterar att Twitter snabbt har blivit allt populärare i Sverige och Norge men att utvecklingen i både Finland och Danmark släpar efter. Det visar också data i tabellen här nedan. Han vill inte spekulera i vad skillnaderna mellan de nordiska länderna kan tänkas bero på.

- Men i Sverige blev Twitter i alla fall snabbt populärt tack vare att många politiker, medie- och kulturpersonligheter i landet var tidiga med att gå med i nätverket. Allmänheten följde efter.

Brynolf tillägger att medier över hela världen ofta citerar det som skrivs på Twitter.

- Och det kan vara problematiskt när användarantalet i landet är lågt såsom det verkar vara i Finland. Då får få människor lätt oproportionerligt mycket utrymme i den offentliga debatten.

Finska (2013) Svenska (2012) Norska (2012) Danska (2013)
Användare 63 632 298 819 228 915 92 594
Aktiva 25 965 163 547 110 390 28 851
Mycket aktiva 5 234 54 329 32 691 6 534
Tweets (medel) 283 369 368 281
Vänner (medel) 71 63 125 87
KÄLLA: INTELLECTA. GRAFIK: PETER SJÖHOLM

Med ”aktiv” användare menas en person som har twittrat under de senaste 30 dagarna. ”Mycket aktiv” innebär att användaren i snitt har twittrat mer än en gång om dagen.

Brett deltagande

Men trots att siffrorna pekar på ganska lågt deltagande i Finland så visar analysen samtidigt att folk från många olika delar av samhället hänger på Twitter.

- Det är alltså inte längre främst ett tillhåll för enskilda grupper såsom medieproffs och politiker, vilket det traditionellt har varit, påpekar Brynolf.

De största grupperna i nätverket utgörs av sportfolk samt människor från underhållningsbranschen, affärslivet och medierna. Tre mindre grupper kartläggningen har identifierat är personer som diskuterar om anime, församlingsaktiva och biblioteksfolk.

Du kan se olika grupperingar i det finskspråkiga Twitter-nätverket som en klustergrafik på webbplatsen finnishtwitter.com/graph. Där kan du också söka på enskilda användare och se deras position i nätverket.

Läs mer på engelska: The Finnish Twitter elite, and then some (Utvecklingsbloggen)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes