Hoppa till huvudinnehåll

Komiker kan avgöra i italiensk politik

Beppo Grillo har vind i seglen.
Beppo Grillo har vind i seglen. Beppo Grillo har vind i seglen. Bild: EPA/NICCOLO CADIRNI femstjärniga rörelsen

Parlamentsval förrättas i Italien om en vecka, ett val som kan bli avgörande för den europeiska återhämtningen.


Antti Kuronen i Rom
Antti Kuronen i Rom Bild: Yle/ Antti Kuronen italienkorrespondent

Många italienare är trötta på de etablerade partierna, särskilt efter en rad nya politiska skandaler inför valet.

Skandalerna ger vind i seglen åt komikern Beppe Grillo och hans Femstjärniga rörelse. Partiet förutspås bli det tredje största partiet efter valet och utgöra vågmästare inom den italienska politiken.

Protest mot traditionell italiensk politik

Grillo beräknas ha omkring fem miljoner sympatisörer i Italien. Det är hans sätt att opponera sig mot traditionell italiensk politik, som ger honom röster, bedömer Yle Nyheters Antti Kuronen.

För 20 år sedan var landets tidigare premiärminister Silvio Berlusconi skicklig med att använda tv:n som medium under valkampanjer.

Webben har blivit Beppe Grillos styrka - hans blogg är en av de mest besökta i världen.

Grundades för fyra år sedan

För fyra år sedan existerade inte den femstjärniga rörelsen. I oktober i fjol fick partiet mest röster i regionvalet i Sicilien, vilket berättar om rörelsens explosionsartade framgångar.

Beppe Grillos idé är att göra allting annorlunda än traditionella partier. Rörelsen tillämpar direkt demokrati, till exempel fick anhängarna välja kandidaterna i parlamentsvalet direkt på webben. Rörelsen har ingen traditionell organisation och frågan är hur det hela ska hållas samman när de sannolikt intar parlamentet med ett stöd på kring 15 procent.

Makthavarna i Bryssel är inte heller entusiastiska inför komikerns framfart.

Men för anhängarna handlar det inte bara om ett skämt. I en undersökning kom man fram till att Grillos anhängare tenderar att vara unga vuxna, ofta arbetslösa män, men högre utbildade än italienarna i genomsnitt.

Fler soffliggare

Inför det här parlamentsvalet tycks italienarnas nästan kroniska misstro mot politikerna att ha förvärrats.

Traditionellt har valdeltagandet varit högt i Italien, drygt 80 procent i senaste val. Nu spår man ett deltagande kring 70 procent.

Politikerna är en privilegierad grupp i Italien, något som ökar bitterheten bland vanliga människor som tampas med den svåra ekonomiska krisen.

Vi får in rapporter till Finland om läget i Grekland och Spanien, men även i Italien är situationen tuff, säger Antti Kuronen:

- Också i Italien är folk oroliga och det ekonomiska läget dominerar samtalsämnena.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes