Hoppa till huvudinnehåll

Zonterapi

Person behandlas med zonterapi i tårna.
Person behandlas med zonterapi i tårna. Bild: YLE alternativ medicin,zonterapi

Tanken bakom den alternativa vårdformen zonterapi är att fotsulan, handflatan och örat är som spegelbilder av kroppen och att olika områden, s.k. reflexzoner, har direkt kontakt med vissa kroppsdelar. Genom att stimulera dessa reflexzoner kan man behandla olika åkommor och påverka somliga kroppsfunktioner. Här berättar zonterapeuten och barnmorskan Agneta Westerlund om zonterapi och svarar på tittarfrågor.

Zonterapin är en över 5000 år gammal läkekonst som ursprungligen använts i Kina,
Egypten och av indianerna. I början av 1900-talet fick zonterapin en slags nystart då den amerikanska öron-, näs- och halsläkaren William H Fitzgerald började intressera sig för vårdformen.

Efter experimenterande med människans olika reflexzoner i händer och fötter började han använda sig av terapin som smärtlindring under operationer.


Agneta Westerlund, som är både zonterapeut och barnmorska, har fått sin kunskap i zonterapi genom flera mindre kurser som hon gått under årens lopp.

Hon jobbar mycket med gravida kvinnor och använder zonterapibehandlingen bl.a. för smärtlindring, för att få igång förlossningen och för att aktivera mjölkproduktionen efteråt.

Själv föredrar Westerlund att använda sig av enbart händerna då hon ger en behandling men det finns även de terapeuter som använder en
träpinne som hjälpmedel. Zonterapi-pinnen gör det lättare att åstadkomma ett starkt tryck precis på reflexpunkten, men gör å andra sidan behandlingen mer smärtsam.


Ur Min Morgon
Programvärdar: Eva Kela och Henrik von Pfaler
Produktion: Cityportal/YLE 2013

Pernilla HaglundDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Nyligen publicerat - Hälsa