Hoppa till huvudinnehåll

Ketelä utropstecken – Strandvall ut i kvarten

Toni Ketelä, VM 2013
Toni Ketelä överraskade med en semifinalplats. Toni Ketelä, VM 2013 Bild: EPA / All Over Press ketelä

Finländarna missade finalen i herrarnas VM-sprint med klassisk teknik i Val di Fiemme. Toni Ketelä överraskade med en semifinalplats, medan Matias Strandvall föll ut i kvartsfinalskedet. Vann gjorde Nikita Kriukov.

IF Minkens duo åkte i samma kvartsfinal. Strandvall höll sig länge bra framme och ledde halvvägs in i loppet men stumnade på upploppet och kom i mål som fyra. Ketelä gjorde däremot en urstark avslutning och tog sig vidare i och med en andra plats i heatet.

– Det är en liten besvikelse men inte kan jag vara alltför besviken, jag gjorde vad jag kunde. Spurten var svag i dag, säger Strandvall till Yle.
Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Ketelä kunde inte riktigt hänga med tättrion i sitt semifinalheat och korsade mållinjen som fyra. Tiden räckte inte till en finalplats. VM-debutantens insats var ändå i överkant jämfört med förhandsförväntningarna.

– Jag är väldigt nöjd, jag nådde mitt mål. Jag litade på min slutspurt också i semifinalen men differensen framåt var helt enkelt för stor, kommenterade Ketelä.

Matias Strandvall, VM 2013
Matias Strandvall fyra i sin kvartsfinal. Matias Strandvall, VM 2013 Bild: Srdjan Suki / EPA / All Over Press strandvall
Anssi Pentsinen var otursam i kvartsfinalen. Kvalets trea körde ihop med norrmannen Eirik Brandsdal, föll och tappade kontakten med täten. Trots en bra avslutning och slutlig fjärde plats var loppet redan då kört med tanke på en plats i semifinal. Kalle Lassila i samma heat var chanslös och åkte in som sexa.

– Det harmar jättemycket. Jag gled på Brandsdals skida och hade ingen chans att komma ikapp efter fallet. Det hör till grenen, ibland går det bara såhär, säger Pentsinen.

I finalen spurtade OS-mästaren från 2010 Nikita Kriukov in som vinnare före Norges Petter Northug och Alex Harvey från Kanada. Sveriges Emil Jönsson fick nöja sig med en fjärde plats.

En av de största förhandsfavoriterna Aleksej Poltoranin tappade sina chanser i semifinalen, när han genast i starten bröt staven och blev långt efter de övriga.

Resultat, herrarnas sprint (k):
1. Nikita Kriukov RUS 3.30,4
2. Petter Northug NOR + 0,3
3. Alex Harvey CAN + 0,8
4. Emil Jönsson SWE + 2,6
5. Paal Golberg NOR + 9,2
6. Eirik Brandsdal NOR + 27,1
.......................................
8. Toni Ketelä FIN
16. Anssi Pentsinen FIN
17. Matias Strandvall FIN
28. Kalle Lassila FIN

Läs också

Nyligen publicerat - Sport