Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa sist med rökfritt

Vid rådhusets personalingång står denna askkopp. Bild: YLE/Erica Vasama tobaksrökning

166 kommuner i landet har redan meddelat att de är rökfria arbetsplatser. Lovisa är inte en av dem. Planeringen är igång men processen går långsamt framåt.

Bild: YLE/Erica Vasama tobaksrökning
I februari i fjol fick Lovisa ta emot en fullmäktigemotion om att staden borde bli en rökfri arbetsplats. Motionen var slutbehandlad i september och enligt den ska Lovisa vara rökfri i början av 2014.

Efter hösten har inte mycket hänt. Arbetshälsovården är i startgroparna och vill komma igång med planeringen, men stadsfullmäktige ska ännu godkänna beslutet, berättar arbetshälsokoordinator Anne Hovi.

Bild: YLE/Erica Vasama tobaksfimp
Kommunerna har löst frågan om vad som är rökfrihet på olika sätt. I Borgå är rökning förbjuden under arbetstid i utrymmen inomhus och utomhus som specificeras i tobakslagen. De anställda får endast röka under pauser som är lagstadgade eller står i kollektivavtalen. I Sibbo är rökplatserna dessutom placerade på åtminstone åtta meters avstånd från fastigheterna och på avlägsna platser.
Hälsocentralens rökplats ligger flera meter från ingången.
Hälsocentralens rökplats ligger flera meter från ingången. Bild: YLE/Erica Vasama tobaksask
I Lovisa planerar man att företagshälsovården ska erbjuda stödtjänster åt anställda som vill sluta röka. Anne Hovi berättar att ett femtontal rökande anställda anmälde sig under hösten då man kartlade behovet av stöd.

Vad tycker du om kommuners strävan efter att bli rökfria arbetsplatser? Hur fungerar det i praktiken? Vad tycker du som röker? Du som inte röker? Kommentera gärna!

Läs också